Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta Lukaşenko karşıtı protestolar ikinci haftasında: “Hangi bayrağı tuttuğumuz önemli değil, hepimiz onun gitmesini istiyoruz”

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden bu yana sular durulmuyor. Oyların yüzde 80’ini alarak üst üste altıncı kez seçimleri kazandığını ilan eden Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karşısındaki protestolar ikinci haftasına girerken Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere birçok uluslararası kuruluş, Lukaşenko’yu seçimlere hile karıştırmakla suçluyor. Ana muhalefetin adayı olarak Lukaşenko’nun karşısında seçimlere katılan Svetlana Tikhanovskaya ise seçimlere hile karıştırıldığını öne sürerek kendi seçim zaferini ilan etmiş fakat can güvenliği için komşu ülke Litvanya’ya kaçmıştı.

New York Times’ın haberine göre, Lukaşenko 9 Ağustos’tan beri süren protestolara karşı “demir yumruğunu kullanacağını” belirtmesine rağmen sayıları 100 binin üzerinde olan göstericiler bu pazar günü de (23 Ağustos) başkent Minsk sokaklarındaydı. Dün Lukaşenko’yu protesto etmek için bir araya gelen kalabalığın bugüne kadar Belarus’ta düzenlenen en geniş katılımlı protestoyu gerçekleştirdiği belirtiliyor.

“Hangi bayrağı tuttuğumuz önemli değil, hepimiz onun gitmesini istiyoruz”

Pazar günkü eyleme katılan protestocuların birçoğu, Lukaşenko’nun 1994 yılında iktidara geldikten kısa bir süre sonra Sovyet bayrağı görünümlü bir bayrakla değiştirmesinin ardından muhalefetin sembolü haline gelen Belarus’un eski beyaz-kırmızı bayrağını taşıyordu. Protestoculardan 28 yaşındaki muhasebeci Darya O. Rolya, “Hangi bayrak olduğu önemli değil, biz sadece onun gitmesini istiyoruz” diye konuştu.

Belarus’un 1918’den beri kullandığı bayrak 1995’te Lukaşenko tarafından değiştirilmişti. Bayrak, uzun bir süredir Belarus’taki muhaliflerin önemli simgelerinden biri.

Pazar günü öğleden sonra, bir grup protestocu, Lukaşenko’nun başkent Minsk’in hemen dışında bulunan resmi konutu Bağımsızlık Sarayı’na doğru hareket etti. Protestocuların başkanlık konutunu kuşatmasının ardından bölgeye çok sayıda zırhlı araç ve özel harekât ekibi sevk edildi. Lukaşenko protestoları helikopterinden gözlemledi ve göstericilere ‘’sıçanlar” dedi. Çevrimiçi olarak yayınlanan bir videoda, Lukaşenko’nun 15 yaşındaki oğlu Nikolay ile helikopterden çelik yelek, komando üniforması ve elinde bir tüfekle indiği görüldü.

Lukaşenko’dan protestoculara: “Onlarla ilgileneceğiz”

Lukaşenko, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, kendisine karşı düzenlenen protestoların Batı’dan gelen ve Belarus’u istikrarsızlaştırmak için düzenlenen iç komploların parçası olduğunu ve hükümetin protestocularla gereken biçimde ilgileneceğini söylemişti. Protestocuları Belarus’un en önemli müttefiki Rusya’ya karşı olmakla da suçlayan Lukaşenko, kendisine verdiği destek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür etmişti. Bu gelişmeler üzerine pazar günü bazı protestocuların yanlarında Rus bayrakları da getirdiği görüldü.

Lukaşenko karşıtı protestolara katılan Aleksandr Potekhin isimli bir inşaat mühendisine göre ise protestoların bir lidere ihtiyacı var. Lukaşenko’ya karşı günlerdir sokakta olduğunu belirten 30 yaşındaki Potekhin, “Bir insan kalabalığı tek başına çok şey başaramaz” diyor ve ekliyor: ”Hedeflerimize ulaşmak için daha radikal bir şeyin gerekli olduğunu hissediyorum ancak insanlar bunu yapmaktan korkuyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.