Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan ailelere çağrı: “Çocuklarınızı okula gönderin”

Koronavirüs salgını dünya genelindeki etkisini sürdürürken ülkeler okulların tekrar açılması konusunda verilecek zor kararlar ile karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı yazılı bir açıklamayla, 1 Eylül’de okulların tekrar açılmasının planlandığı İngiltere’de ailelere çağrı yaparak çocuklarını okullara göndermelerini istedi.

The Guardian’da yer alan habere göre, yaptığı yazılı açıklamada okulların tekrar açılmasını “ahlaki bir görev” olarak nitelendiren Başbakan Boris Johnson, okullarda koronavirüs bulaşma riskinin oldukça az olduğunu ve binlerce okul görevlisinin yaz boyu okulların tekrar açılması için yoğun bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Açıklamasında İngiltere Hükümeti Baş Tıbbi Danışmanı Chris Whitty’nin “Çocukların okula gitmek yerine evde oturmaları onlara daha fazla zarar verebilir” sözlerine de değinen Johnson, “Baş Tıbbi Danışmanımız Chris Whitty’nin de söylediği gibi okullarda koronavirüs bulaşma riski oldukça az ve çocukların okullarından daha fazla uzak kalmaları, gelişimleri açısından çok daha zararlı” diye konuştu.

Üniversite geçiş aşamasında yaşanan algoritma krizi sırasında İskoçya’da tatil yaptığı için yoğun bir şekilde eleştirilen Johnson’ın sözleri, İngiltere kamuoyunu ikiye böldü. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’deki bazı üst düzey sağlık yetkilileri, ilk ve ortaöğretime devam eden çocukların koronavirüsten etkilenme ihtimallerini zayıf olarak nitelendirirken başta muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer olmak üzere pek çok kişi, Johnson’ın okullar hakkındaki tutumunu eleştirdi. 

İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer

Starmer, okulların açılması hakkında Observer’a verdiği röportajda geçen günlerde yaşanan algoritma skandalına değinerek “Çocukların gelecek ay okullarına dönebilmelerini diliyorum. Umarım Johnson da bunu diliyordur. Ancak Johnson yönetiminin son haftalarda eğitim konusunda yarattığı kaos, kafa karışıklığı ve yetersizlik bu dileği büyük bir riske sokuyor” dedi.

Liberal Demokrat Parti’nin eğitim sözcüsü Layla Moran da ailelerin son derece endişeli olduğunu belirterek, Johnson yönetiminin bir an önce test ve takip sayılarını artırarak okullar tekrar açılmadan önce öğrencilere ve ailelerine zihinsel sağlık desteği ve ekstra finansman gibi imkanlar sağlaması gerektiğini söyledi.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda gibi Birleşik Krallık ülkeleri, 1 Eylül’de okulları açmayı planlarken İskoçya’daki okullar ağustos ayında yeniden açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.