Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kentinde polis siyah vatandaş Jacob Blake’i vurdu: Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği kent alevler içinde

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kentinde, Jacob Blake (29) isimli siyah bir ABD vatandaşı polis tarafından yedi el ateş edilerek vuruldu. Hastanede tedavisi devam eden Blake’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Blake’in vurulması sonrası dün (24 Ağustos) barışçıl bir şekilde başlayan protestolarda ise şiddet gittikçe artarken bugün Kenosha’da dükkanların yağmalanması ve kent merkezinin alevler içinde kalması sonrası sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Olay yaşandığı sırada silahsız olduğu belirtilen Jacob Blake, pazar günü (23 Ağustos) saat 17.00 sularında beyaz bir polis memuru tarafından arkasından yedi el ateş edilerek vuruldu. Doktorlara göre olayın hemen ardından hastaneye kaldırılan Blake’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Olay görüntülerinin sosyal medyaya yansımasıyla beraber #BlackLivesMatter protestolarının konusu olan siyahlara karşı polis şiddeti tekrar gündeme geldi. Kentte pazar akşamı başlayan protestolar, sokakların yağmalanıp yakılmasına sebep olacak kadar kontrolden çıktı.

Polis tarafından vurulan Jacob Blake ve oğlu.

Wisconsin Valisi Tony Evers, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla Jacob Blake’in vurulduğunu doğrulayarak polis şiddetini kınadı.

New York Times’a konuşan bir bölge sakini, protestocuların verdiği zarar hakkında “Burası bizim şehrimiz, insanlar kafayı yemiş” dedi. Bölge sakinlerine göre en az 20 araçlık bir konvoy önce yakınlardaki benzin istasyonuna girip marketi yağmaladı, daha sonra ise çevredeki diğer dükkanları yakmaya başladı.

Protestoların iki gündür sürdüğü Kenosha’da akşam saat 20.00’den sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağına rağmen protestocuların toplanmasını engelleyemeyen polis güçleri, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Protestolarda henüz tutuklanma olup olmadığı bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.