Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Emekli olan veya istifa eden polislerin sayısında George Floyd’un öldürülmesinden sonra ciddi bir artış yaşanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 46 yaşındaki siyah vatandaş George Floyd’un Mayıs 2020’de polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmesinin yankıları sürüyor. Ülke genelindeki 200 polis departmanından alınan veriler, son bir yılda emekli olan polislerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 45, istifa edenlerin sayısının ise yüzde 18 arttığını ortaya koydu.

ABD‘nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde 46 yaşındaki siyah George Floyd’un 25 Mayıs 2020 tarihinde Derek Chauvin adlı polis memuru tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan “Black Lives Matter” (Siyah hayatlar değerlidir) protestoları dünyaya yayılmıştı. New York Times’ta yer alan haberde, Floyd’un ölümünün ardından geçen bir yıl içinde, ABD’de emekliye ayrılan veya istifa eden polislerin sayısının ciddi oranda arttığı aktarıldı.

ABD’nin başkenti Vaşington’da bulunan Police Executive Research Forum adlı politika enstitüsünün verileri, ülke genelindeki 200 polis departmanında, Nisan 2020’den Nisan 2021’e kadar emekli olan polislerin sayısının yüzde 45, istifa eden polislerin sayısının ise yüzde 18 arttığını ortaya çıkardı.

New York eyaletinde 2019 yılında bin 509 olan emekli memur sayısı, 2020’de iki bin 600’e yükseldi. Raporda ayrıca, başta Seattle ve Minneapolis olmak üzere pek çok farklı bölgede benzer bir eğilimin olduğu aktarıldı.

En dikkat çeken artışlardan biri ABD’nin Kuzey Karolina eyaletine bağlı Asheville bölgesinde gözlemlendi. Raporlara göre şehirde görev yapan polis memurlarının yaklaşık üçte biri, son bir yıl içinde istifa etti. Asheville’de görev yapan polis memuru Lindsay C. Rose, gazeteye verdiği demeçte Floyd’un ölümünün ardından hayatının bir anda altüst olduğunu söyledi. 

Rose, “Biraz nefes almak için uzaklaşıyorum. Ayrılıyorum çünkü şu anda içimde hiç istek kalmadı. Yüklü bir nefret ve yıkım atmosferinde boğuluyorum. Çok kötü bir uyanış yaşadım. Sanki sevgi dolu bir ilişkideyken bir anda terk edilmişim ve nedenini bilmiyormuşum gibi” diye konuştu.

Asheville Polis Departmanı’ndan 58 yaşındaki polis şefi David Zack ise ülke genelinde başlayıp dünyaya yayılan protestolar nedeniyle memurların istifaya yöneldiğini belirterek, “Herkes bize kötü adam olduğumuzu söyledi ancak hiçbirimiz bu işe kötü olmak için girmedik” dedi. Şef Zack, son dönemde polis departmanından yaklaşık 80 kişinin ayrıldığını ve hepsinin farklı işlerde çalışmaya başladığını söyledi. 

Chauvin’in cezası belli oluyor

Floyd’u boğarak öldüren polis memuru Dereck Chauvin, 21 Nisan’da yapılan karar duruşmasında hakkındaki üç suçlamanın tamamından suçlu bulunmuştu. İki gün süren müzakerelerin ardından kararlarını açıklayan jüri üyeleri, Chauvin’i “ikinci ve üçüncü derece cinayet” ve “kasten adam öldürmekten “suçlu bulmuştu. Böylece Minnesota tarihinde ilk defa bir beyaz polis, siyah bir Amerikalıyı öldürmekten sorumlu tutularak ceza almıştı. 

Chauvin’in alacağı hapis cezasının süresinin bugün (25 Haziran) belli olması bekleniyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.