Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd, öldürülmesinin birinci yılında anılıyor – Terrence Floyd: “Kardeşimin adını çınlatırsanız, polis şiddetinden hayatını kaybeden herkesin adını çınlatmaya devam edersiniz”

46 yaşındaki siyah George Floyd’un Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde öldürülmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Polis memuru Derek Chauvin 9 dakika 27 saniye boyunca Floyd’un boğazına diziyle bastırmış ve Floyd’un bu süre içerisinde “Nefes alamıyorum” dediği anlar kameralara yansımıştı. Floyd ölümünün birinci yılında tüm dünyada anılırken Floyd’un katili Chauvin ise cezaevinde.

46 yaşındaki George Floyd, geçen yıl bugün, 25 Mayıs 2020 tarihinde dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınmıştı. 

İhbar üzerine Floyd’u kelepçeleyen ve yüz üstü yatıran polis memuru Derek Chauvin, 9 dakika 29 saniye boyunca Floyd’un boynuna diziyle bastırmış ve bu süre içinde Floyd, dakikalarca “Nefes alamıyorum” demişti. 

Olay yerine gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan fakat hayatını kaybeden Floyd’un öldürüldüğü görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Bunun üzerine Minneapolis’te başlayıp bütün ABD’ye yayılan #BlackLivesMatter (Siyahların Hayatlar Değerlidir) hareketi kapsamında, ülkede siyahlara karşı yıllardır süren kurumsal ırkçılığa karşı şiddetli protestolar başlamış ve tüm dünyaya yayılmıştı. 

Floyd’u öldürmekten suçlu bulunan polis memuru Derek Chauvin

Polis memuru Chauvin, Floyd’un ölümünden sorumlu tutulmuş ve 21 Nisan’da yapılan karar duruşmasında hakkındaki üç suçlamanın tamamından suçlu bulunmuştu. İki gün süren müzakerelerin ardından kararlarını açıklayan jüri üyeleri, Chauvin’i “ikinci ve üçüncü derece cinayet” ve “kasten adam öldürmekten “suçlu bulmuştu. Böylece Minnesota tarihinde ilk defa bir beyaz polis, siyah bir Amerikalıyı öldürmekten sorumlu tutularak ceza almıştı. 

Chauvin’in alacağı hapis cezasının süresi 25 Haziran tarihinde belli olacak.

Ölüm yıldönümünde George Floyd’un ailesi, polis şiddetinde yakınlarını kaybedenler ve insan hakları aktivistlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, Floyd’un hayatını kaybetmesine neden olan polis memuru Chauvin’in Minneapolis’te yargılandığı mahkeme binası önünde toplandı. 

“Adalet olmadan barış olmaz” ve “Adını söyle” sloganları ile devam eden yürüyüşte, Floyd’un yanı sıra polislerin öldürdüğü diğer siyah ABDli’lerin de fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı. Gösteride Floyd ve polislerin öldürdüğü diğer siyahlar için adalet talep edildi.

Floyd’un kız kardeşi Bridgett de ğabeyinin ölümünün ardından çok uzun ve acı veren bir yıl geçirdiklerini söyledi. Bridgett, “Hayatımızın bir anda altüst olması çok zordu. Nedenini hâlâ bilmiyorum. Bu sadece başlangıç. Değişim başladı. Bu yıl birçok olumsuzluk olumluya çevrildi ancak daha önümüzde uzun bir yol var” dedi. 

Floyd için düzenlenen anma etkinliğine Floyd ailesinin avukatları, Minnesota Valisi Tim Waltz, Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Minnesota’nın St. Paul kentinin siyah Belediye Başkanı Melvin Carter ve yerel hak savunucuları da katıldı.  

George Floyd’un erkek kardeşi Terrence ise pazar günü (23 Mayıs) New York’un Brooklyn bölgesinde Al Sharpton tarafından düzenlenen bir toplantıya katıldı. Terrence Floyd, kardeşi George’u ve ırkçı şiddet nedeniyle hayatını kaybedenleri unutmamalarını söyledi.

Terrence toplantıda yaptığı konuşmada, “Kardeşimin adını çınlatırsanız herkesin adını çınlatmaya devam edersiniz. Breonna Taylor, Sean Bell, Ahmaud Arbery ve diğerleri. Liste uzayıp gidiyor, listede çok kişinin adı var” dedi.

Floyd’un doğum yeri olan Kuzey Carolina eyaletinin Fayetteville bölgesinde kurulan ve kâr amacı gütmeyen George Floyd Vakfı, Floyd’un ölüm yıldönümü nedeniyle bu hafta içinde ve önümüzdeki haftanın başında Minneapolis’te bir dizi etkinlik düzenlemeyi planlıyor.

Floyd’un ölümünün ardından başkent Vaşington da dahil olmak üzere birçok şehirde protestocular tarafından dillendirilen “polis reformu” talepleri ise devam ediyor. 

Joe Biden, Floyd ailesi ile bir araya gelecek

Irksal eşitliği, politikalarının merkezi haline getirme sözü veren ABD Başkanı Joe Biden’ın da Floyd’un hayatını kaybetmesinin birinci yılında Floyd’un ailesi ile görüşmesi bekleniyor.

Floyd’un kızı, annesi, kardeşleri ve diğer akrabalarının katılacağı bu görüşmede federal polis reformuna yönelik gelişmelerin konuşulacağı da belirtiliyor. Polis reformu yasa tasarısı, polisin görevi kötüye kullanmasıyla ilgili ulusal bir sicil oluşturma ve kolluk kuvvetleri tarafından ırksal ve dini profillemenin yasaklanması gibi maddeleri içeriyor. 

ABD’deki polis reformu tartışmaları Demokratlar ile Cumhuriyetçiler’i de iki ayırmış durumda. Demokratlar reformu desteklerken, Cumhuriyetçiler’in yalnızca üçte biri bunun gerekli olduğunu düşünüyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.