Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, Türkiye’yi Doğu Akdeniz krizi konusunda yaptırım uygulamakla tehdit etti, Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Doğu Akdeniz krizinde somut adımlar atılmazsa Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı ise Borrell’in açıklamalarına tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin Doğu Akdeniz krizi konusunda Yunanistan’la diyalog kurarak somut adımlar atmaması halinde Ankara’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı. Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen AB toplantısı sonrası açıklama yapan Borrell, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının durdurulması yönünde çağrıda bulunarak eğer somut adımlar atılmazsa seyahat yasağı gibi yaptırımların genişletilebileceğini ve Türk gemilerinin Avrupa’ya girişlerinin kısıtlanabileceğini belirtti. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Türkiye’ye uygulanması gündemde olan yaptırımların 24 Eylül’de düzenlenecek AB zirvesinde ele alınacağını söyleyen ve ekonomik yaptırımların da gündeme gelebileceğinin altını çizen Borrell, AB’nin Türkiye ile diyalog kurmak için istekli olduğunu belirterek “Türkiye’nin tek taraflı eylemlerden kaçınması gerek” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı hemen cevap verdi

Borrell’in Berlin’de yaptığı açıklamalara Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan anında cevap geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada “AB’nin ülkemizin kendi kıta sahanlığı içinde yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi haddine değildir. Zira AB Adalet Divanı’nın da teyit ettiği üzere AB’nin bu konuda bir yetkisi yoktur. Bu talep AB’nin hem kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.