Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhafazakâr futbolun gölgesinde devrim: Profesyonel bir futbol kulübünün bilinen ilk transseksüel çalışanı Sophie Cook

The Guardian gazetesi, 2015 yılında İngiltere’deki Premier Lig takımlarından AFC Bournemouth’ta kulüp fotoğrafçısı olarak çalışırken cinsiyet değiştiren Sophie Cook ile röportaj yaptı. Profesyonel bir futbol kulübünde çalıştığı bilinen ilk trans birey olan Cook’un öne çıkan açıklamalarını Medyascope sizin için derledi.

Sophie Cook, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde çalışan eski bir asker. Cook’un dönüşüm macerası 1998 yılında, orduda teknisyen olarak çalışırken trans olduğunu farketmesiyle başladı. Çocukluk yıllarından bu yana, özellikle askerlik hizmeti sırasında cinsiyetine ve kimliğine ilişkin birçok sorun ile mücadele eden Cook, Temmuz 2015’te cinsiyet değiştirmeye karar verdi. O sırada İngiltere Premier Lig ekiplerinden AFC Bournemouth’ta kulüp fotoğrafçısı olarak çalışan Cook, böylece profesyonel bir futbol kulübünde çalıştığı bilinen ilk transseksüel kişi oldu.

Cinsiyet değiştirdikten sonra İngiliz devlet televizyonu BBC’de katıldığı bir programın ardından bir saat içinde bine yakın taciz mesajı ve ölüm tehdidi aldığını söyleyen Cook, o günü “Programda insanların sırf farklı cinsiyetlere sahip olup ve farklı diller kullanmalarından dolayı kolayca rencide edilebildiklerinden bahsetmiştim ve program sonrasında yaşadığım olay beni haklı çıkardı’’ diye anlatıyor. 

“Ya hayatımı değiştirecektim ya da bitirecektim

Sophie Cook, 2015 yazına kadar “Steve Cook” ismiyle biliniyordu. Yedi yaşından beri kendini trans bir birey olarak hissettiğini söyleyen Cook, cinsiyet değiştirme sürecini “Ya hayatımı değiştirecektim ya da bitirecektim Yaklaşık yedi yaşımdan beri transseksüel olduğumu biliyordum ama o zamanlar bunu ifade edemiyordum. Bu yüzden neyin yanlış olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Bunu kafamda çözmek elli seneye yakın zaman aldı. Geçiş yapmam gerektiğini fark ettiğim nokta tam da Bournemouth’un Premier Lig’e çıktığı zamandı” diye özetliyor.    

‘’Kızım 16 yaşında ve okuldaki en iyi arkadaşlarından bazıları transseksüel’’

Bir kız ve bir erkek çocuğa sahip olan Cook, çocuklarının kendisini transseksüel olarak kabul etme süreçlerinin zorlu olduğunu söylüyor: “Oğlum 14, kızım 11 yaşındaydı. Onlarla oturdum ve kendi bedenimde asla kendimi doğru hissetmediğimi söyledim. Kızım ilk başta bu duruma karşı çıktı fakat belli bir süre sonra iki çocuğum da beni kabullendi. Şimdi kızım 16 yaşında ve okuldaki en iyi arkadaşlarından bazıları transseksüel. Bu benim yüzümden değil. Onların nesli bu durumu çok daha iyi anlıyor. Benim neslimden çok daha fazla bilgiye sahipler. Son beş yılda çok fazla şey oldu.’’

AFC Bournemouth Teknik Direktörü Eddie Howe ve Sophie Cook

“Sizin için bu durumu kolaylaştırmak adına ne yapabilirim?”

Cook, trans bir birey olduğunu AFC Bournemouth takımıyla ilk paylaştığı anı ise şöyle anlatıyor: “Daha önce profesyonel futbol sektöründe çalıştığı bilinen trans bir birey olmadığı için bu kimsenin aklına gelmeyecek bir durumdu. Bu yüzden nasıl tepki vereceklerini bilmiyordum. Bana söyledikleri ilk şey hâlâ bir işim olduğuydu ve sonra takımın teknik direktörü Eddie Howe bana döndü ve şöyle dedi: ‘Sizin için bu durumu kolaylaştırmak adına ne yapabilirim?’ Dışarı çıktığınızda herkesin hemen her şeyi anlamasını bekleyemezsiniz. Ancak benim hayal edebileceğim en büyük şey teknik direktörümüzün bana bunu söylemesiydi. Bu, Eddie Howe’un ne kadar iyi ve dürüst bir insan olduğunu özetliyor. Cinsiyet değiştirme sürecimde beni tamamen desteklemekten başka hiçbir şey yapmadı.”

Cook’un cinsiyet değiştirdiğini takımla paylaşmasından sonra yapılacak bir takım antremanı öncesi, futbolu yeni bırakmış olan ve o dönem yardımcı antrenör pozisyonunda görev yapan kulübün eski oyuncusu Jason Tindall, tüm oyuncuları bir araya topladı ve şöyle dedi: ‘’Sanırım fotoğrafçımızın geçen sezondan bu yana biraz değiştiğini fark etmişsinizdir. Hepinizin Sophie ile tanışmanızı istiyorum.’’ Bu konuşmanın ardından o dönem takımın kaptanlığını yapan Tommy Elphick, Sophie’yi alkışlamaya başladı ve diğer tüm oyuncular da buna katıldı. Sonra hiçbir şey olmamış gibi antreman yapmaya başladılar.

“Soyunma odasında daha iyi bir oyuncu grubuna sahip olamazdık’’

Cook isminin zaman içinde yayılmasıyla birlikte kendisine gelen tepkileri sırtlamasında takımın büyük bir rolü olduğunu söyleyerek “İnsanlar beni internette işletmeye ve ölüm tehditleri yollamaya başladıklarında bütün takım yanımda durup bana destek verdi’’ diyor. Cook cinsiyet değiştirdiğini açıkladığı ilk gün soyunma odasında yaşananları ise “Daha iyi bir oyuncu grubuna sahip olamazdık. Hepsinin bu durumu kabul etme şekli gerçekten güzeldi. Onlara dedim ki: ‘Dinleyin, oturup konuşabiliriz. Bana ne isterseniz sorabilirsiniz’ ve birçoğuyla oturarak onlara hayatım boyunca akıl sağlığım ile yaşadığım mücadelelerimi anlattım. Bournemouth’taki herkesin tepkisi kesinlikle inanılmaz pozitifti. Taraftarlar da gerçekten çok güzel destek oldular’’ diye anlatıyor. 

“Futbolun sosyal değişim için muazzam bir dönüştürücü güce sahip olduğuna yürekten inanıyorum’’

Futbolun sosyal değişimlerle son derece uyumlu bir şekilde değiştiğini anlatan Cook, kendi hayatındaki değişimi futbolla ilişkilendirmesini şu cümlelerle dile getiriyor: “Futbolun sosyal değişim için muazzam bir dönüştürücü güce sahip olduğuna yürekten inanıyorum. Gerçekten bazı kapalı kapıları açıyor. Okullarda çok sayıda konuşma yapıyorum. Eğer bir kapıdan içeri girip ‘Seninle eşitlik ve çeşitlilik hakkında konuşacağım’ derseniz, tüm kapılar kapanıyor ancak eğer ‘Ben Premier Lig’de çalışıyorum ve böyle biriyim’ derseniz insanlar aniden size yaklaşıyor ve sohbet etmeye başlıyorsunuz. 

İşinin yanında hayatın her alanında eşitlik ve çeşitliliği savunmaya çalıştığını belirten Cook, 2017 yılındaki genel seçimlerde İşçi Partisi’nden milletvekili adayı olmak için Bournemouth şehrinden ayrıldı. East Worthing ve Shoreham gibi bölgelerde toplam 20 binden fazla oy alan Cook tüm çabasına rağmen ikinci oldu ve İngiltere’nin ilk transeksüel milletvekili olma şansını kıl payı kaçırdı. 

Cook şimdilerde İngiltere’nin Brighton şehrinin yakınlarında bulunan bir amatör futbol kulübü olan Whitehawk’ta, “Eşitlik ve Çeşitlilik Sorumlulusu” olarak çalışıyor ve futbolun tıpkı kendi hayatını kolaylaştırdığı gibi başkalarının da hayatlarını kolaylaştırabileceğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.