Hazar Dost & Sedat Elbasan
Koronavirüsle mücadelede en ön safta sağlık çalışanları yer alıyor. Virüsün Türkiye’de ilk kez görüldüğü 10 Mart’tan bu yana, ailelerinden uzakta salgınla mücadele eden sağlık çalışanları, salgının yıkıcı etkisini azaltmak için ellerinden geleni yapıyor.
Medyascope’tan Hazar Dost ve Sedat Elbasan, İstanbul’da bulunan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, salgınla en zorlu şekilde mücadele edilen yoğun bakım servisini ve koronavirüsü yenen hastaların yaşadıklarını gözlemledi:
“Vaka sayıları yükseliyor, vakaların durumu ağırlaşıyor”
Hastaneye ilk ulaştığımızda, acil servisteki ve PCR testi yapılan bölümdeki yoğunluğun gün geçtikçe arttığını öğrendik. 30 Mart’ta Kovid-19 Polikliniği’nin kurulduğu Haseki, koronavirüs tedavisi veren en yoğun hastanelerden biri.
Yoğun bakım servisinin bulunduğu alan, hastanedeki diğer alanların epey uzağında. Koridorlardan geçerken, bizi asıl heyecanlandıran, açılan sensörlü kapıların ardında tulumlu sağlık çalışanlarının gözleri ve cihaz sesleri oldu. Sağlık personelinin marttan bu yana verdiği mücadelenin sonucunda, üç ayrı katta hizmet veren yoğun bakım servisi artık tek bir kata indirilmiş. Sağlıkçılar açısından bu, “durum kontrol altına alındı” demek.
Hayatında yoğun bakım görmemiş iki kişi olarak içerideki hastaların yaşadıklarını tarif etmemiz zor. Fakat bir nefesin ne kadar kıymetli olduğunu anladığımızı söyleyebiliriz. Yoğun bakım servisleri, koronavirüs hastaları açısından ölümle yaşam arasında bir yerde bulunuyor. Sağlık personeli, haftanın her günü onların yaşama tutunması için ellerinden geleni yapıyor.
Yoğun bakım doktoru Onur Çoban, yoğun bakımdaki duruma dair, “Alınan önlemlerle azalan vaka sayıları, son zamanlarda artmaya başladı. Vakaların yaş ortalaması da düşüyor. Bayram dönüşü vaka sayıları artarken, hastaların durumu da ağırlaşıyor” diye konuştu.
“Yoğun bakımdan çıkan hastalarda ciddi yan etkiler görülebiliyor”
Yoğun bakım sürecinde iyileşme gösteren hastalar, Kovid-19 Polikliniği’ne alınıyor. Koronavirüs tedavisi gören hastalar için oldukça önemli olan bu poliklinik, hastalığın akciğerlerdeki etkisinden dolayı hastanenin en geniş ve havadar odalarının olduğu bölüme yapılmış. Dr. Mustafa Reşat Babak, “Bu serviste yatan hastalarımız hepsi yoğun bakımdan çıkan hastalar. Burada onların takibini yapıyoruz” dedi. Babak ayrıca, bu poliklinikte daha fazla sağlık personeli olduğunu belirtti: “Bu hastalar yoğun bakımda tedavi gördükleri için sonrasında ciddi yan etkiler görülebiliyor. Bu nedenle burada hastalarla birebir ilgileniyoruz. Diğer servislere göre daha fazla hemşire ve doktor bulunduruyoruz.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.