Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlıkçılara göre salgın nedeniyle bugüne kadar hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı en az 66

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün (2 Eylül) yaptığı basın toplantısında “Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı yitirdik” dedi ancak sağlıkçılar sayının 52’den daha fazla olduğunu söylüyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Samet Mengüç, Koca’nın paylaştığı rakamların doğru olmadığını söylerken kendi ellerindeki rakama göre bugüne kadar en az 66 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Bizim elimizdeki veriye göre 32’si hekim 34’ü diğer sağlık çalışanı olmak üzere en az 66 personel hayatını kaybetti. Üstelik bu 66 rakamı testi pozitif olarak hayatını kaybedenler. Bu minimum rakam. Çünkü bazı ölümlerde ölüm sebebi olarak koronavirüs gösterilmiyor, hastalık sırasında zatürre veya salgın hastalık yazılabiliyor. Onlarla birlikte bu sayı 66’nın da çok üzerine çıkacaktır.” 

“Artık günde bir sağlık çalışanını kaybediyoruz”

Son zamanlarda sağlık çalışanı ölümlerindeki artışa dikkat çeken Mengüç, “Salgının yayılması, riski de artırıyor. Son 10-12 gün içerisinde 10 sağlık çalışanını kaybettik. Yani artık günde ortalama bir sağlık çalışanını kaybediyoruz. Bir de bunun yanında sağlıkçılar gerçek anlamda yoruldular. Bedenen ve ruhsal olarak yoruldular. Bu mesleğin çalışanları ne olursa olsun kendi hayatlarını ikinci plana atarak bu işi yapıyorlar. Halkın da buna katkı sunması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı adımlar atmalı ancak bunların hiçbiri yok. Söylemler var ama bunlar toplumdaki algıyı yönetmeye yönelik. Sadece TTB ve bilim insanlarının yaptığı açıklamalara bakın ve hükümetin yaptığı açıklamalara bakın. Bir ay sonra bakanlık bizimle aynı şeyleri söylemek zorunda kalıyor. Çünkü hayat gerçeği dayatıyor. Ancak biz önceden öngörebiliyoruz. Zaten bilim bunun için var” dedi.

Sağlık çalışanlarında istifa edenler giderek artıyor

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Gönül Erden de bugüne kadar hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısının 52’nin üzerinde olduğunu, kendi tuttukları rakama göre bugüne kadar en az 73 sağlıkçının hayatını kaybettiğini söyledi. 

Erden, son zamanlarda istifaların da arttığını belirtirken şöyle konuştu: “Salgın ilk çıktığında istifalar yasaklanmıştı. Bu yasaklar kalktıktan sonra istifalar çok arttı. Örnek vereyim, Batman’da son bir ay içinde 13 hekim istifa etti. Alanya’da, Manisa’da her yerde istifalar artıyor. Ankara’da 500 kişinin işten ayrıldığı şubemiz tarafından açıklanmıştı. Bunların tamamı istifa değil, bir kısmı emekli oluyor, bir kısmı ücretsiz izne ayrılıyor, bir kısmı da istifa ediyor. Özellikle hekimlerde istifa oranı çok daha yüksek. Bu çalışma koşulları sağlıkçıları buna zorluyor.” Erden ayrıca, Ankara’da günlük vaka sayısının 2 bine yaklaştığını, her gün 20 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Mengüç ise istifaların arttığını sahada gözlemlediklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Bazen istifalar da kabul edilmeyebiliyor. O anda çaresizlikle kararlar veriliyor ama şu var; sağlıkçılar arasında ciddi bir tükenmişlik var. Dayanma gücünün zorlaştığı yerlerde insanlar sağlığını önemsemek zorunda kalıyor. Beni arayan birçok meslektaşım var, çalışma süresini sebep gösterenler, çalıştıkları ortamlarda koronavirüs çok yüksek diye istifa etmeyi düşünenler vs.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.