Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNICEF raporuna göre zengin ülkelerdeki çocuklar da mutsuz, Türkiye mutluluk oranı sıralamasında son sırada

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yayımladığı “Etki Dünyası – Zengin Ülkelerde Çocukların Refahını Ne Şekillendiriyor” raporunda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ile (OECD) işbirliği içinde olan 41 ülkede çocukların memnuniyeti araştırıldı. Türkiye yaşam memnuniyetinde son sırada ve obezitede 16. sırada yer aldı.  

Koronavirüs krizi çocuklar için yeni tehlikeler barındırıyor. Bu krizden önce de zengin ülkelerde yaşayan çocukların bile çok iyi bir hayatı olduğu söylenemez: Stres, anksiyete ve depresyon çocukların okuldaki başarılarını etkilediği gibi fiziksel olarak da olumsuz etkiliyor. Zengin bir ülkede yaşamak mutluluk vermiyor ve otomatikman sağlıklı, eğitimli olmayı garanti etmiyor. 

Üstteki infografiği üç kategoriye ayırabiliriz: En üst iki sıra “büyük dünya”, ortadaki iki sıra “çocuğun etrafındaki dünya”, son iki sıra “çocuğun dünyası” ve en alttaki beyaz baloncuk “çıktılar”. Üç kategori de çocuğun dünyasının şekillenmesinde rol oynuyor.  

Büyük dünya ekonomisinden, çevresinden, ailesinden, sağlığına kadar çocuğun etrafındaki dünya’yı şekillendiriyor. Yani çocuğun okulu, komşuları ve ev halkı gibi kaynaklarını ve bu kaynaklar çerçevesinde gittiği okul, edindiği arkadaş çevresi ve iş imkanlarına varana kadar şekillendiren çevre. 

Alt iki kategori çocuğun dünyası’nı oluşturur: Çocuğun arkadaş ve aile ilişkilerini şekillendirdiği gibi oyun, öğrenme ve sosyalleşme gibi aktivitelerini de belirler. Bunlar çocuğun zihinsel ve fiziksel mutluluğunu ve becerilerini etkiler. 

OECD mutluluğu üç kategori altında değerlendiriyor:  

  • Zihinsel memnuniyet: Çocukların mutluluklarında etkili olan pozitif ve negatif yönleri, yaşam memnuniyeti ve intihar oranları
  • Fiziksel sağlık: Çocukların geçmiş ve geleceğini etkileyen aşırı kilo ve obezite. Aynı zamanda çocuk ölümleri
  • Beceriler: Hem okuma, yazma ve matematik gibi akademik beceriler hem de arkadaş edinebilme gibi sosyal beceriler.

Çocukların mutluluklarını ölçmede kullanılan değişkenlere bakıldığında Türkiye yüzde 53 ile sonuncu, Hollanda ise yüzde 90 ile birinci sırada:

Akademik beceriler konusunda Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkelerinin sonucu çarpıcı: Çocukların neredeyse yüzde 40’ı temel okuma, yazma ve hesap yapma becerilerine sahip değil. Özellikle Bulgaristan (yüzde 32), Romanya (yüzde 34) ve Şili’de (yüzde 40) oranlar çok düşük. En yüksek oranlar Estonya (yüzde 79), İrlanda (yüzde 78) ve Finlandiya’da (yüzde 78).

Fiziksel sağlık konusunda çocukların aşırı kilo ve obezite oranları ölçüldü. Beş yaş ile 19 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin aşırı kilo ve obezite oranları en yüksek yüzde 42 ile ABD’de ölçüldü. Türkiye yüzde 30 ile 16. sırada. Listenin sonunda ise yüzde 14 ile Japonya yer alıyor.

Rapora göre, araştırma yapılan ülkelerin neredeyse yarısında çocukların yüzde 20’si yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye, Romanya ve İsrail’de bu oran yüzde 30’dan fazla. Yoksul çocukların depresyon geçirme ve aşırı kilolu olma riski daha yüksek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.