Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs gelişmeleri: Avustralya, koronavirüsten dolayı uluslararası seyahat yasağını üç ay uzattı, Tayland’da 100 gün sonra ilk defa vaka görüldü

Avustralya, koronavirüsten dolayı uluslararası seyahat yasağını üç ay uzattı, Tayland’da 100 gün sonra ilk defa vaka görüldü. Dünyanın farklı yerlerinden uzmanlar, koronavirüs aşılarının nasıl etik bir şekilde dağıtılacağını tartıştı, Dünya Sağlık Örgütü’nün her ülkeye eşit oranda verme planını adil bulmadı. Yapılan araştırmalara göre dünyadaki ülkelerin büyük bir kısmı kronik hastalık kaynaklı ölümlere karşı mücadelede 2030 hedeflerinin çok gerisinde. 

Avustralya’da uluslararası seyahat yasağı üç ay uzatıldı

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Avustralya’da hükümet, yurtdışına giriş ve çıkış yasaklarını üç ay daha uzattı. Bu karar kapsamında 17 Aralık’a kadar ülkede bulunan vatandaşlar ve oturum iznine sahip kişiler herhangi bir istisna haricinde ülkeden çıkış yapamayacak, ülkeye yurtdışından girişlere izin verilmeyecek. Avustralya Hıfzıssıhha Yönetim Komisyonu (Australian Health Protection Principal Committee, AHPPC) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, verilen kararın ülkedeki kamu sağlığını korumaya yönelik uygun bir hareket olduğunu vurguladı.

Bir başka Asya-Pasifik ülkesi Tayland’da ise 100 gün sonra ilk defa bir koronavirüs vakası kayıtlara geçti. Ülkedeki sağlık yetkilileri, başkent Bangkok’ta 26 Ağustos’ta uyuşturucu kullanmaktan tutuklanan 37 yaşındaki bir mahkumun yapılan testler sonucu pozitif çıktığını açıkladı. Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha çarşamba günü 100 gündür vaka kaydedilmediğinden ötürü ülkesini tebrik etmişti. Koronavirüs salgınının ilk görüldüğü ülke olan Çin’e olan coğrafi yakınlığına rağmen salgın kapsamındaki vaka sayısının diğer ülkelere nispeten çok düşük olduğu ülke, salgını iyi yöneten Yeni Zelanda ve Vietnam ile benzer durumlar yaşıyor. Ancak ekonomisinin turizme bağlı olması ve koronavirüsten dolayı uzun süredir ülkeye girişlerin yasaklanması, ülkeye finansal alanda zor bir dönem yaşatıyor.

Koronavirüs aşılarının nasıl adil bir şekilde dağıtılacağı merak konusu oldu

Koronavirüs aşılarının henüz geniş kitlelere uygulanmaya başlamadığı şu dönemde, geliştirilen aşıların nasıl adil bir şekilde dağıtılacağı merak konusu oldu. AFP’nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), aşıların her ülkenin nüfusunun yüzde 20’sine uygulanacak oranda ülkelere dağıtılmasına dair kararı bir grup etikçi tarafından eleştirilerin hedefi oldu. Başlarında Prof. Dr. Ezekiel Emanuel’in olduğu Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Norveç ve Singapur’dan uzmanlar, konuyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) çıkan bir bilim dergisine yazdı. Pensilvanya Üniversitesi Tıbbi Etik ve Sağlık Politikaları Bölüm Başkanı Profesör Emanuel, aşının dağıtımındaki asıl amacın dünyadaki erken ölüm sayısını en aza indirgemek olması gerektiğini vurguladı. Aşıların dağıtımında ülkedeki sağlık çalışanı ve yaşlı birey sayısının referans alınması gerektiğini iddia eden görüşler ise bu sayıların gelişmiş ülkelerde çok daha fazla olmasından ötürü destek görmedi. Erken ölüm oranını esas alan gruba göre koronavirüsten kaynaklı ölüm oranlarının en fazla olduğu ülkeler olan Peru ve ABD, aşıların dağıtımında öncelik verilecek ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Buna karşın ölüm ve vaka sayılarının düşük olduğu Yeni Zelanda gibi ülkelere aşıların dağıtımında öncelik verilememesi gerektiği vurgulandı. Uzmanlar ABD’de Donald Trump hükümetinin koronavirüs salgınına karşı aldığı kötü kararlardan ötürü tüm Amerikalılar’ın cezalandırılamayacağını belirtti. Önceliği sağlık çalışanlarına değil, barınma durumları, işleri veya yaşları nedeniyle risk altında olan kişilere veren uzman grup, “Pek çok sağlık çalışanı, maskeleri, önlükleri ve eldivenleri nasıl kullanacaklarını bildikleri için artık enfekte olmuyor” açıklamasını yaptı. 

Dünyadaki ülkelerin büyük bir kısmı kronik hastalık kaynaklı ölümlere karşı mücadelede hedeflenenin çok gerisinde

AFP’nin haberine göre, dünyada yalnızca altı ülke (Danimarka, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur ve Güney Kore) diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan kaynaklı ölümlere karşı mücadelede dikkate değer bir ilerleme kaydetti. DSÖ, çoğu önlenebilir ve tedavi edilebilir olan bu kronik hastalıklara karşı mücadelede birçok ülkenin 2030 için oluşturulan küresel kalkınma hedeflerinin çok gerisinde olduğunu açıkladı. Kronik hastalıklardan kaynaklanan erken ölümleri 2030 yılına kadar üçte bir oranında azaltma, Birleşmiş Milletler’de (BM) 2015 yılında kabul edilen sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri. DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Direktörü Bente Mikkelsen, bahsedilen kronik hastalıkların 2019 yılının sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgınının etkisini yoğunlaştırdığını söyledi. Bu kapsamda uzmanlar, bu kronik hastalıklara karşı mücadelenin artırılması için yetkililere çağrıda bulundu. 

Dünyadan diğer koronavirüs gelişmeleri

  • Perşembe günü 83 bin 883 vaka görülen Hindistan, kayıt altına alınan günlük vaka sayısında yeniden dünya rekoru kırdı. Hindistan, ABD ve Brezilya’dan sonra en fazla koronavirüs vaka sayısına sahip ülke. 
  • ABD, salgından dolayı gittikçe artan devlet borçlanması kapsamında 2. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş bir duruma düştü: Ülke bu yıl ulusal borcunu ödemek için, neredeyse yıllık ekonomisinin tamamı kadar harcama yapması gerekecek.
  • Çekya’da perşembe günü 650 kişinin koronavirüse yakalandığı açıklandı. Bu kapsamda ülke, en yüksek günlük vaka sayısı artışını yaşadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.