Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İspanya’da vaka sayısı yarım milyonu geçti, Çin’de binlerce kişi üzerinde denenen aşının etkili olduğu öne sürüldü

İspanya, yarım milyondan fazla koronavirüs vakası kaydedilen ilk Batı Avrupa ülkesi oldu. Hindistan Brezilya’yı geride bırakarak Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra dünyada salgının en çok yayıldığı ikinci ülke oldu. Avustralya’da salgının ikinci dalgasının merkezi haline gelen Victoria eyaleti, günlük yeni vakalarda istikrarlı bir düşüş için temas izleme/takip programını derinleştiriyor. Güney Kore’de koronavirüs hastalarının tedavisinde görev yapan binlerce stajyer doktor, iki haftadan uzun bir süredir devam ettikleri greve son verdi. Çinli bir ilaç firması, yüz binlerce kişiye koronavirüs aşısı yapıldığını, aşı yapılanlar arasında tek bir vakaya bile rastlanmadığını öne sürdü. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İspanya vaka sayısında yarım milyonu geçti

İspanya, yarım milyondan fazla koronavirüs vakası kaydedilen ilk Batı Avrupa ülkesi oldu. Bugüne kadar 525 bin 549 koronavirüs vakasının kaydedildiği İspanya’yı, 350 binin üzerinde vaka ile Fransa ve Birleşik Krallık takip ediyor. Uzmanlar, İspanya’dakine benzer artışların yakın zamanda bu iki ülkede de görülebileceğine dikkat çekiyor

İspanya’da vaka sayısındaki artış devam ederken, öğrenciler altı aylık bir aranın ardından okullarına geri döndü. İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, ülke genelinde geçen hafta 49 bin 716 yeni vaka kaydedildi ve 237 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Yeni vakaların ve ölümlerin yaklaşık üçte birinin, başından beri salgından en çok etkilenen kentlerden biri olan başkent Madrid’de görüldüğü belirtildi. İspanya, temmuz ayında tırmanışa geçen koronavirüs vakalarıyla Avrupa’da günlük vaka artışının en hızlı olduğu ülke haline geldi. Ağustos ayında ise Fransa’da benzer bir artış gözlemlenmişti. 

Hindistan dünyada salgının en çok yayıldığı ikinci ülke oldu

Hindistan’da salı günü, bir aydan uzun süredir koronavirüsten kaynaklanan ölümlerde en yüksek sayı kaydedildi. Hindistan Sağlık Bakanlığı’na göre ise vaka sayılarındaki artış yavaşlıyor. Bakanlık, son 24 saatte 1133 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunun aynı zamanda temmuz ayından beri görülen en yüksek günlük vaka sayısı olduğunu bildirdi. Ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 72 bin 775’e ulaştı

Bakanlıktan yapılan diğer bir açıklamada, salı günü kaydedilen 75 bin 809 koronavirüs vakasının, ülkede son bir hafta içinde kaydedilen en düşük günlük vaka sayısına denk geldiği belirtildi. Pazartesi itibarıyla Hindistan, Brezilya’yı geride bırakarak ABD’den sonra dünyada salgının en çok yayıldığı ikinci ülke oldu

Avustralya’nın Victoria eyaletinde filyasyon programı derinleştiriliyor

Avustralya’da salgının ikinci dalgasının merkezi haline gelen Victoria eyaleti, günlük yeni vakalarda istikrarlı bir düşüş için temas izleme/takip (filyasyon) programını derinleştiriyor. Avustralya’nın 25 milyonluk nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapan Victoria eyaletinde, salı sabahı itibarıyla son 24 saatte 55 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Bir önceki gün kaydedilen 41 yeni vakayla karşılaştırıldığında yükselmiş olan vaka sayısı, bir önceki ay kaydedilen rekor günlük vaka artışının (725) altında. 

Avustralya’da şu ana kadar tespit edilen 26 bin 374 vakanın yaklaşık yüzde 75’i ve 770 ölümün yüzde 90’ı Victoria eyaletinde kaydedildi. Bu oranlar nedeniyle Victoria eyaleti yönetimi, Avustralya federal hükümetine kıyasla salgını ele almakta yeterince başarılı olamadığı yönünde eleştiriliyor

Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews, ağustos ayının başlarında eyaletin başkenti Melbourne’de geceleri sokağa çıkma yasağı uygulamak gibi salgın karşıtı önlemleri sıkılaştırmıştı. Başlangıçta altı hafta sürmesi planlanan uygulamalar, 28 Eylül’e kadar uzatıldı. Eyaletteki koronavirüs gündemini değerlendiren Andrews, “Biliyorum, bunlar uygulaması kolay kurallar değil. Ancak günlük vakalardaki artışı kontrol altına alıyor olmamız, Victoria’nın doğru yolda olduğunu gösteriyor” dedi

Güney Kore’de stajyer doktorların grevi sona erdi

Güney Kore’de binlerce stajyer doktor, iki haftadan uzun bir süredir yaptıkları greve salı günü son verdi. Güney Kore genelinde salgını kontrol altına alma çabaları, hükümetin tıbbi reform önerilerini kabul etmeyen yaklaşık 16 bin stajyer ve asistan doktorun 21 Ağustos’ta başlattığı grev nedeniyle sekteye uğramıştı. Pazartesi günü greve son vermeyi kabul eden stajyerler görevlerinin başına döndü. Ancak pek çok tıp öğrencisi, göreve başlamak için geçmek zorunda oldukları uzmanlık sınavına girmeyerek protestolarını sürdürmeyi planlıyor.  

Güney Kore’deki stajyer ve asistan doktorlar, hastanelerin acil servislerinde ve yoğun bakım ünitelerinde sunulan sağlık hizmetlerinin belkemiğini oluşturuyor. Son dönemde ülke genelinde koronavirüs vakalarındaki yükselişle birlikte, stajyer ve asistanların yokluğu bu birimlerde önemli aksaklıklara yol açtı.  

Hükümet yetkilileri, Güney Kore genelinde birçok insanın seyahat ettiği, ülkenin en büyük festivallerinden biri olan Chuseok Festivali öncesinde uygulanan fiziksel mesafe kurallarını daha katı hale getirip getirmemeyi tartışıyor. 

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (KCDC), pazartesi gece yarısı itibarıyla Güney Kore’de 136 yeni koronavirüs vakası tespit edildiğini bildirdi. Bir gün önce kaydedilen 119 vaka ise geçen üç haftanın en düşük günlük vaka sayısına denk geliyordu. Bununla birlikte, Güney Kore’deki toplam koronavirüs vaka sayısı 21 bin 432’ye yükselirken, virüsten kaynaklanan ölüm sayısı 341’e ulaştı

Çin’de yüz binlerce kişiye aşı yapıldığı ve tek bir vakayla karşılaşılmadığı öne sürüldü

Çin hükümetinin desteğiyle geliştirilen aşı üzerinde çalışan China National Biotec Group (CNBG) adlı ilaç firmasının üst düzey yetkililerinden biri, “koronavirüs acil durum programı” kapsamında yüz binlerce Çin vatandaşına geliştirdikleri iki tip koronavirüs aşısını uyguladıklarını ve tek bir koronavirüs vakasıyla karşılaşmadıklarını söyledi.  

South China Morning Post’un haberine göre, CNBG Disiplin Teftiş Komisyonu Sekreteri Zhou Song, şirket tarafından geliştirilen iki aday aşının insanları koronavirüs karşısında üç yıla kadar koruma etkisine sahip olduğunu söyledi. 

Zhou, pazartesi günü Çin Ulusal Radyosu’nda verdiği demeçte Çinli firma tarafından geliştirilen aşıların deneyler kapsamında en çok kullanılan aşılar olduğunu belirtirken yüz binlerce kişiye koronavirüs aşısı yapıldığını ve aşı yapılanlar arasında tek bir vakaya rastlanmadığını öne sürdü. 

CNBG’nin her iki aşı adayı da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Peru, Fas, Arjantin ve Ürdün dahil birçok ülkede güvenli ve etkin olduğundan emin olmak için sürdürülen üçüncü aşama testlere tabi tutuluyor. Zhou, aşıyı geliştirmek üzere çalışan ekibin denizaşırı ülkelerde çalışan on binlerce uzmandan oluştuğunu ve aşı uygulanan bireylerde enfeksiyona rastlanmamasının umut verici bir durum olduğunu belirtti.

Şu anda dünya genelinde deneylerin sürdüğü sekiz koronavirüs aşısı mevcut, bunlardan dördüne ilişkin çalışmalar ise Çin tarafından destekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.