Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya koronavirüs salgınının ikinci dalgasıyla karşı karşıya: Ülkenin ikinci büyük kenti Melbourne, altı hafta süreyle kapatıldı

Avustralya’nın ikinci en büyük kenti Melbourne, koronavirüs salgınında ikinci dalgayla karşı karşıya. Koronavirüs tehdidinin üçüncü seviyeden dördüncü seviyeye yükseltildiği kentte, önümüzdeki altı hafta boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Avustralya ekonomisinin dörtte birini oluşturan Melbourne’de, çarşamba gününden (5 Ağustos) itibaren bugüne kadar görülen en katı salgın kısıtlamaları devreye girdi. Sokaklarında sessizlik hâkim olan kentte, üniformalı kolluk kuvvetleri, kurallara uyulduğundan emin olmak için geniş çaplı denetim uyguluyor.

Tıpkı salgının ilk zamanlarında olduğu gibi, Melbourne sakinlerinin önümüzdeki altı hafta boyunca evlerinden ayrılmak için dört gerekçeden birine sahip olmaları gerekecek: Yiyecek ve temel ihtiyaçları karşılamak için alışveriş yapmak, yaşlı ya da çocuk bakımı, günlük egzersiz ve iş ya da eğitim için zorunlu olarak dışarı çıkmak.

Melbourne kenti yetkilileri, uygulanacak sokağa çıkma yasakları için evden çalışabilenlerin işyerlerine gitmemelerini, işverenlerin de çalışanlarına uzaktan çalışma olanakları sağlamalarını istiyor. 

Avustralya, haziran ayı itibarıyla koronavirüsle mücadelede başarıyı yakaladığını düşünüyordu. Koronavirüsün ülkedeki etkisini tekrar artırmasının sebebi ise konaklama sektörü yani oteller oldu. Ülkeye giriş yapan ziyaretçiler, virüsü konakladıkları otellerdeki görevlilere, görevliler de virüsü evlerindeki ve çevrelerindeki insanlara bulaştırdı. Bir başka deyişle, koronavirüse karşı zaferini erken ilan eden Avustralya, ikinci dalgaya da en erken yakalanan ülke oldu. 

İki hafta önce Melbourne’de maske kullanımı zorunlu hale getirildiği halde vaka sayısındaki artış devam etti. Melbourne’ün başkenti olduğu Victoria eyaletinde, yalnızca geçen cumartesi günü içinde 671 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews, eyalet genelinde acil durum ilan edildiğini ve katı sokağa çıkma yasaklarının uygulanacağını söyledi. Andrews, uygulanacak yeni kısıtlamaların yaklaşık 250 bin kişinin günlük yaşamını değiştireceğini belirtti.

“Siyasi liderlerimiz de en az bizim kadar korkuyor ama sanki bizden daha iyi bir fikirleri varmış gibi davranmak zorundalar” 

Melbourne’de yaşayan Tessethia Von Tessle Roberts (25), “Çok korkutucu ve tuhaf günler geçiriyoruz. Sağlık çalışanları insanların hayatını kurtarmak için canla başla çalışıyor. Siyasi liderlerimiz de en az bizim kadar korkuyor ama sanki bizden daha iyi bir fikirleri varmış gibi davranmak zorundalar” diyor. 

Hem yetkililer hem de kent sakinleri, uygulamak zorunda kaldıkları kısıtlamalardan yorulmuş durumda. Kent sakinlerine göre, sokağa çıkma yasakları ve alınan önlemlerin detayları giderek daha da kafa karıştırıcı hale geliyor.

Melbourne kentine ait trafik verileri, salgınla mücadelenin ilk aşamasına denk gelen mart ve nisan aylarına kıyasla, vaka sayılarının yeniden artmaya başladığı temmuz ayında kent sakinlerinin çok daha sık araba kullandıklarını gözler önüne seriyor. Yetkililer, temmuz ayında test sayılarında yaşanan düşüşün ve gecikmeli olarak uygulanan testlerin de virüsün yayılımını artırmasında önemli bir rolü olduğunu belirtti. Victoria Eyalet Başbakanı Andrews ise temmuz ayı boyunca koronavirüs testi uygulananların yüzde 53’ünün, test sonuçlarını beklerken izolasyon kurallarını uygulamadıklarını tespit ettiklerini söyledi.  

Salgının ikinci dalgasıyla mücadelede Avustralya’nın yol haritasını çizen sağlık danışmanları, toplumun en az yüzde 70’i fiziksel mesafe ve izolasyon kurallarına uyduğu takdirde virüsün yeniden kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.