Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Salgının yol açacağı kıtlık önce Afrika ülkelerini vurabilir, Fransa’da hükümet okul öncesi öğretmenlere şeffaf maske dağıtacak

Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra dünyada salgının en çok yayıldığı ikinci ülke oldu. ABD’de salgının yarattığı ekonomik koşullar en çok siyahları ve LGBTİ bireyleri vurdu. Dünyadan koronavirüs ile ilgili öne çıkan haberleri Medyascope sizin için derledi.

Salgının yol açacağı kıtlıktan ilk önce Yemen, Sudan, Nijerya ve Kongo etkilenebilir

Birleşmiş Milletler‘in (BM) insani yardım alanında en yetkili ismi Mark Lowcock, koronavirüs salgını döneminde yaşanan ekonomik krizin sebep olabileceği kıtlığın ilk olarak, devamlı gıda sorunu yaşayan dört çatışma bölgesini, Yemen, Güney Sudan, Kuzeydoğu Nijerya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘ni vurabileceğini bildirdi.

Lowcock, BM Güvenlik Konseyi üyelerine yazdığı bir mektupta, doğal afetler ile ekonomi ve halk sağlığında yaşanan krizlerin koronavirüs salgınıyla birleşerek bu bölgelerdeki kıtlık riskini artırdığı uyarısında bulundu ve ekledi: “Tüm bu faktörler milyonlarca kadın, erkek ve çocuğun hayatını tehlikeye atıyor.”

Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması’nın (IPC) açlık acil durumlarını değerlendirme sistemine göre, üçüncü aşama kriz, dördüncü aşama acil durum ve beşinci aşama kıtlık anlamına geliyor. En tehlikeli olan beşinci aşamada yani kıtlık durumunda, “açlık, ölüm, yoksulluk ve aşırı derecede kritik akut yetersiz beslenme seviyesi” olarak değerlendiriliyor. Lowcock, koronavirüs salgınının yarattığı komplikasyonların ve finansman eksikliğininin, acil yardıma muhtaç nüfuslardan bazılarını kıtlık koşullarına yaklaştırdığı acil uyarısını yapıyor.

Hindistan Brezilya’yı geçti, dünyada salgının en çok yayıldığı ikinci ülke oldu

Hindistan’da son 24 saatte 90 bin 802 vaka tespit edildi ve ülkde toplam 4 milyon 200 vakayı aşarak Brezilya’yı geride bıraktı.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, bugün toplam 71 bin 642 olan ölümlü vaka sayısına 1016 yeni ölümlü vaka daha eklendiğini bildirdi ve böylece Hindistan dünyada üçüncü en yüksek ölümlü vaka sayısına ulaşan ülke oldu. Johns Hopkins Üniversitesi‘nin verilerine göre Hindistan şu anda, dünyada en fazla insanın enfekte olduğu ikinci ülke. İlk sırada hâlâ ABD var.

1,4 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’ın ekonomisi salgın döneminde son çeyrekte yaklaşık yüzde 24 oranında, diğer büyük ülkelere oranla daha hızlı küçüldü ve bunun ardından ekonomik felaketi önleme çabaları aciliyet kazandı. Koronavirüs, ülkenin zaten yetersiz olan sağlık hizmetlerinin ve kaynakların kısıtlı olduğu yoksul eyaletlerindeki sefaleti derinleştirmiş durumda.

ABD’de salgının yarattığı ekonomik koşullar en çok siyahları ve LGBT’lileri vurdu

ABD’de hükümetin işsizlikle ilgili yayınladığı en son raporda, ağustos ayı ortasında yaklaşık 30 milyon ABD’linin işsizlik yardımı talep ettiği ve sadece geçen hafta 880 bin kişinin işsizlik yardımı başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Öte yandan ABD’de 4 Eylül Cuma günü açıklanan bir ankete göre, koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik sonuçları, ülkede yaşayanlar üzerinde genel nüfusa göre LGBTI+ bireylerde daha sert bir etki yaratıyor. Yapılan anket, mayıs ayından bu yana eşcinsel ve trans kişilerin yüzde 30’unun işlerini kaybettiğini gösteriyor.

ABD’li İnsan Hakları Kampanyası (HRC) grubu tarafından yapılan ankete göre, LGBTİ+ çalışanlarının diğer meslektaşlarına göre çalışma saatleri yüzde 20 oranında düştü. Bu rakam beyaz olmayan eşcinsel ve trans kişiler arasında daha da artarak yüzde 44’e yükseliyor.

HRC, mali olarak çoğunun salgından önce de kırılgan bir durumda olduğu gay ve transların, ayrımcılık nedeniyle eğitim ve çalışma fırsatlarından mahrum kaldıkları için koronavirüs salgınının yükünü daha fazla hissettiklerini söylüyor. HRC’nin anketine göre, birçok eyalette salgından dolayı kapanan işler yeniden açılmaya başlasa bile, salgın döneminde işlerini kaybetmiş siyah ve Latin LGBTİ’ler genel nüfusa göre yüzde 70 daha fazla.

Fransa’da koronavirüs salgınıyla mücadele için yedi yeni departman kuruldu

Bu hafta sonu, Fransa’da koronavirüs vaka sayısı, ülkede görülmüş en yüksek seviyeye ulaştı. Cuma günü yaklaşık 9 bin yeni vaka ve cumartesi günü ise 8 bin 550 yeni vaka bildirildi. Ayrıca ülke çapında koronavirüs testi pozitif çıkanların oranı yüzde 5 arttı.

Koronavirüs enfeksiyonlarındaki bu hızlı artışın ardından, Fransız yetkililer, 6 Eylül Pazar günü yaptıkları açıklamada, Lille, Strasbourg ve Dijon gibi büyük şehirlerde koronavirüs ile mücadele kapsamında yedi yeni departman kurulacağını duyurdu.

Paris hükümeti, okul öncesi eğitim veren kuruluşlarda çalışan ve işitme engelli çocukların eğitiminden sorumlu öğretmenlere çocukların onları anlamalarını kolaylaştırmak amacıyla yakında şeffaf maskeler verileceğini duyurdu.

Fransa’da engellilerden sorumlu olan Devlet Bakanı Sophie Cluzel, Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, ay sonuna kadar en az 100 bin şeffaf maskenin üretileceğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.