Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Akdeniz’de gerilim – Macron: “Avrupa, Türkiye’ye karşı birleşmeli”

Akdeniz’e kıyısı olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, bugün Fransa’nın öncülüğünde Korsika adasında bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron zirveden önce yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yönelik Avrupa’da ortak bir pozisyon belirlenmesi için çalışacaklarını söyledi. Türk ve Yunan heyetler de bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de görüşecek.

MED7 olarak bilinen zirveye Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi katılıyor.

Macron basın toplantısında, “Avrupa bir bütün olarak Türkiye’ye yönelik net olmalı ve birleşik bir pozisyon almalı” dedi ve “Gerilimin tırmanmasından kaçınmak istiyoruz ancak Türkiye bazı bölgelerde niyetini netleştirmeli” diye konuştu.

“Türkiye NATO müttefiki gibi davranmıyor”

Macron, Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu ancak Doğu Akdeniz’de NATO müttefiki gibi hareket etmediğini ileri sürdü ve bunun “kabul edilemez” olduğunu vurguladı:

“Türkiye, Yunanistan’ın meşru haklarını görmezden gelerek Libya hükümetiyle de kabul edilemez bir anlaşma imzaladı. Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki faaliyetleri de kabul edilemez. Aynı zamanda büyük bir devlete yakışmayacak provokasyonlar söz konusu. Türk halkı büyük bir halk. Ancak biz Avrupalılar artık Erdoğan hükümetine karşı daha açık olmalıyız.”

Dışişleri Bakanlığı, Macron’a cevap verdi. Yazılı açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı, ferdi ve milliyetçi tutumuyla gerginliği teşvik etmekte, Avrupa ve AB’nin çıkarlarını riske atmaktadır. Dış politikadaki tüm sinsi planlarını suya düşürdüğümüz, oyunlarını bozduğumuz Macron, iç acısıyla Türkiye’ye saldırmaktadır” denildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Macron’un sözlerine tepki gösterdi:

Türk ve Yunan heyetleri Brüksel’de görüştü

Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri de bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, toplantıda “ayrıştırma usulleri” ele alındı. Bu toplantıların yapılmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görüşmesi sonrasında karar verilmişti.

Türkiye bir süredir, Doğu Akdeniz’deki gerilimin azaltılması için, önkoşulsuz görüşmelere hazır olduğunu vurguluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.