Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin-Lukaşenko görüşmesi öncesi Belarus’ta on binlerce kişi sokağa çıktı: Polis 400 kişiyi gözaltına aldı

Belarus’ta Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı gösteriler sürüyor. Pazar günü, 9 Ağustos’ta gerçekleşen seçim sonucunu kabul etmeyen ve Lukaşenko’nun istifasını isteyen on binlerce kişi sokaklardaydı.

Lukaşenko’nun Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden önce Belarus’un başkenti Minsk’de sokağa dökülen göstericilerden 400’ü gözaltına alındı.  İçişleri Bakanlığı, gözaltına alınan kişilerin gösteriye Belarus’un eski bayrağıyla katıldığını ve saldırgan afişler taşıdıklarını öne sürdü.  

Gösterilerde maskeli polisler ve sivil kıyafetli görevlilerin, eylemcileri iterek ve vurarak gözaltına aldığı görüntüler sosyal medyaya sızdı.  

Eylemlerin hızını kesmek isteyen iktidar, mobil interneti sınırlandırdı. Şehir merkezinde metro istasyonları kapatıldı. 

Binlerce gösterici, Lukaşenko’nun yaşadığı ‘’Bağımsızlık Sarayı’’na yürümeyi planlıyordu. Ancak bu yol polis tarafından kapatıldı.  

Dün (13 Eylül), Minsk’in dışında, Gomel, Grodno ve Brest gibi şehirlerde de eylemler sürdü. Muhalefet, eylemler başladığından bu yana Putin ile ilk kez yüz yüze görüşecek olan Lukaşenko’yu “Ülkeyi satma’’ diyerek uyardı. 

Rusya’nın Soçi şehrinde bir araya gelecek Lukaşenko ve Putin’in ticari konular ve enerji projelerinde daha yakın ilişkileri ele alması bekleniyor. Birçok uzman, Putin’in Lukaşenko’nun iç siyasetteki ‘’hassas’’ durumunu kullanarak askeri ve ekonomik alanlarda ödünler koparmak istediğini söylüyor. Gösterilerin başladığı hafta Putin, Belarus’ta işlerin kontrolden çıkması halinde Rus güvenlik güçlerinin yardıma gelebileceğini açıklamıştı.   

Geçen haftaki eylemlerde, aralarında Belarus muhalefetinin önde gelen isimlerinin de olduğu 600 kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefetin en önemli kadın figürlerinden Maria Kolesnikova tutuklanmış ve pasaportuna el koyulmuştu. Öte yandan, Belarus muhalefetinin birçok ismi Litvanya, Polonya ve Ukrayna gibi komşu ülkelere gitmeye zorlandı. 

Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri, Belarus’a yönelik yeni yaptırımlar geleceğini açıklamıştı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.