Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çin’in koronavirüs aşısı kasımda hazır olabilir, vaka ve ölüm sayısı Avrupa’da sonbahar ile birlikte artacak

Çin’de koronavirüs aşısının kasım ayında hazır olması bekleniyor. Dünyadaki vaka sayısında ikinci sırada yer alan Hindistan’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 80 bini geçti. Dünya Sağlık Örgütü vaka ve ölüm sayısının sonbahar mevsimiyle birlikte Avrupa’da artacağı uyarısında bulundu.

Çin’de koronavirüs aşısının kasım ayında hazır olması bekleniyor

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Biyogüvenlik Gaşkanı Wu Guizhen, Çin’de geliştirilen koronavirüs aşılarının kasım veya aralık aylarında hazır olacağını, halkın erişebileceği bir duruma geleceğini söyledi. The Guardian’ın haberine göre devlete bağlı medya kuruluşu CCTV’ye konuşan Wu, aşıların çok yakın bir zamanda piyasaya çıkacağını ve bu alanda kayda değer ilerlemelerin yaşandığını vurguladı.

Dünyada en fazla aşı üretilen ülke olan Çin’de koronavirüse karşı geliştirilen otuz farklı aşının dokuzunun insanlar üzerinde test edildiği belirtildi. Çin ile ortak çalışmalar yapan Hong Kong Üniversitesi ise burun spreyi ile uygulanan koronavirüs aşısının klinik testlerinin başladığını duyurdu. 

Çinli şirketler tarafından üretilen aşıların vatandaşlar üzerinde denenmesine Çin otoriteleri tarafından izin verilmesinin ardından test aşamasında olan aşılar; haziran ayında askeri personel, temmuz ayında ise sağlık çalışanları ve koronavirüse karşı savunmasız olan diğer mesleklere sahip vatandaşlar üzerinde uygulandı.  

Koronavirüs salgınına karşı aşı üretiminde ülkeler arasında küresel bir yarış olmasına rağmen Çin, ürettiği aşıların diğer ülkelerde kullanılmasına müsaade edeceği sözünü verdi. Çin’deki aşı çalışmalarının hızlanması, ülkenin aşıları diplomatik veya siyasi araç olarak diğer ülkelere karşı kullanmasına yönelik endişeleri artırdı. 

Hindistan’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 80 bini geçti

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki koronavirüs salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 83 bin 809 olduğunu açıkladı. Dünyanın en fazla nüfusuna sahip ikinci ülkesi olan Hindistan’daki vaka sayısı ise 4,3 milyona ulaştı. Vaka artış hızının en yüksek olduğu ülke, toplam vaka sayısında ise Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra ikinci sırada. 

DSÖ koronavirüs kaynaklı ölümlerin sonbahar mevsimiyle birlikte Avrupa’da artacağı uyarısında bulundu

Kuzey yarımküre sonbahar mevsimine girerken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’da koronavirüs vaka sayısının ve bundan kaynaklanan ölüm oranlarının artacağı uyarısında bulundu. Dünya çapında 30 milyona yakın vaka görülürken güney yarımküreye göre nüfusunun daha fazla olduğu kuzey yarımkürede soğukların başlamasıyla bu sayının artacağı tahmin ediliyor. Bugün (15 Eylül) itibarıyla küresel çapta yaşanan ölüm sayısı ise 925 bin.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.