Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zehirlenen Rus muhalif lider Aleksey Navalni, tedavi olduğu Berlin’den ülkesine geri dönmeyi planlıyor

Sibirya’dan Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos’ta bindiği uçakta aniden rahatsızlanan Rusya’nın önde gelen muhaliflerinden Aleksey Navalni’nin zehirlendiği ortaya çıkmış, tedavi olmak üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e götürülmüştü. Muhalif liderle konuşan Alman yetkililer, Navalni’nin durumunun iyiye gittiğini ve Rus muhalifin ülkesine geri dönüp mücadelesine devam edeceğini aktardı. 

Rusya’nın önde gelen muhalif lideri Aleksey Navalni, tedavi olduktan sonra ülkesine geri dönüp mücadelesine devam edeceğini söyledi.

Alman yetkililerin, Navalni’nin Noviçok isimli sinir gazı ile zehirlendiğini açıklamasının ardından İsveç ve Fransa’dan uzmanlar da bu bilgiyi doğruladı. The New York Times’ın haberinde sağlık durumu her geçen gün iyileşen Navalni’nin zehirlenmesinde Rus hükümetinin rol oynadığı öne sürüldü. Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok sinir gazının, Rus istihbarat birimlerince suikast girişimlerinde kullanıldığı belirtildi.  

Habere göre bir süre komada kalan Navalni’nin şu sıralar bilinci yerinde. Navalni’ye yakın bir güvenlik yetkilisi, muhalif liderin sağlık durumunun, neler olup bittiğinin ve nerede olduğunun bilincinde olduğunu söyledi. Berlin’de polisler tarafından sıkı bir şekilde korunan Navalni’nin Almanya savcılığı ile ortak bir şekilde soruşturmayı yürütmek isteyen Rusya’nın talebini reddettiği öğrenildi. Güvenlik yetkilisi, muhalif liderin Rusya’ya geri dönmeyi planladığını ise şöyle duyurdu: “Almanya’da sürgün hayatı yaşamayı düşünmüyor. Anavatanı Rusya’ya dönüp misyonunu devam ettirmek istiyor.”

Aleksey Navalni

Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, muhalif liderin zehirlenmesi hakkında şu açıklamayı yaptı: “Şu ana kadar üç farklı bağımsız laboratuvar, Sayın Navalni’nin Noviçok türü bir sinir gazıyla zehirlendiğini belirtti. Rusya hükümetine olay hakkında açıklamada bulunması için yeniden çağrıda bulunuyoruz.

Rus yetkililer ise Navalni’nin zehirlenmediği konusunda ısrarlı. Bu kapsamda alternatif teoriler ortaya atan Rus yetkililerinin iddiaları arasında muhalif liderin aşırı dozda uyuşturucu kullanması ve kan şekerinin düşmesi bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.