Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kim Kardashian ve Leonardo Di Caprio’nun da aralarında bulunduğu ünlü isimler, yalan haberler nedeniyle sosyal medya hesaplarını dondurarak Facebook ve Instagram’ı 24 saat boykot edecek

“Stop Hate For Profit” (Kâr İçin Nefreti Durdur) kampanyası çerçevesinde bazı ünlüler, sosyal medya platformları Facebook ve ona ait olan Instagram’ı boykot edecekler. 24 saat sürecek olan boykota Kim Kardashian, Mark Ruffalo, Katy Perry ve Leonardo Di Caprio’nun da aralarında bulunduğu ünlü isimler katılacak ve sosyal medya hesaplarını donduracaklar. 

Kim Kardashian, sosyal medyada yayılan yalan haberler nedeniyle Facebook ve Instagram’ı boykot edeceğini açıkladı. “#Stophateforprofit” (Kâr için nefreti durdur) etiketi ile boykotunu duyuran 39 yaşındaki Kardashian, bugün (16 Eylül) hesaplarını donduracağını ilan etti. Takipçilerini de boykota davet eden Kardashian salı (15 Eylül) günü Instagram hesabından şunları paylaştı:

“Sizlerle Instagram ve Facebook üzerinden doğrudan irtibata geçebilmek çok güzel. Ama bu platformların Amerika’yı bölüp, birbirinden ayırmak isteyen gruplarca yayılan nefret, propaganda ve yalan haberleri yaymasını daha fazla izleyemeyeceğim.” 

Aktivist yönüyle de bilinen, Marvel’in kahramanlarından “Hulk” rolünü oynayan aktör Mark Ruffalo da “Oy kullanma hakkında boş konuşmalar paylaştıkları gibi seçimler hakkında bariz yalan ve yanlış bilginin yayılmasına izin vermeye devam ediyor, demokrasimizi baltalıyorlar. Bu nedenle bu çarşamba günü Instagram hesabımı donduracağım. Böylece Facebook’a ‘Kâr için nefreti durdur’ diyeceğim” dedi. 

“Kâr İçin Nefreti Durdur” platformu temmuz ayında Facebook üzerinden reklam vermeyi boykot çağrısında bulunmuş ve büyük destek görmüştü. Binden fazla marka boykota katılmış ve Facebook’ta reklam vermeyi durdurmuştu. Facebook ve Instagram’ı 24 saat için boykot etme çağrısı ise aynı desteği görmedi: Twitter kullanıcıları ünlülerin boykota destek açıklamalarını “Ne büyük bir fedakârlık” veya “Risk almanın bir yolu” diyerek eleştirdi:

https://twitter.com/fenrir_71/status/1305982771039547392?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1305982771039547392%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2020%2F09%2F15%2Ftechnology%2Finstagram-freeze-facebook.html

Common Sense Media’nın yöneticisi Jim Steyer, Instagram boykotunun başka bir eylemin öncüsü olduğunu söyledi. Steyer, 24 saatlik boykotun ardından Sacha Baron Cohen ve Demi Lovato gibi ünlülerin, gençlere yönelik mesajları olacağını belirtti. Ünlülerin mesajları, demokrasiyi destekler nitelikte olacak ve sosyal medya şirketlerinin nasıl yalan haber yaydıklarını, nefret söylemine alan açtıklarını ve aşırı sağcı grupların çevrimiçi oluşumlarına yardımcı olduklarını anlatacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.