Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’da 16 yaşındaki down sendromlu siyah Nathaniel Julies’i öldüren polisler, kefaletle serbest kalmak için mahkemeye başvurdu

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde 26 Ağustos Çarşamba günü 16 yaşındaki down sendromlu siyah Nathaniel Julies’in öldürülmesinden sorumlu tutulan üç polisin yargılanması sürüyor. 10 Eylül Cuma günü başlayan davanın sanıkları Simon Ndyalvane, Caylene Whiteboy ve Voster Netsiongolo bugün (22 Eylül) kefaletle serbest kalmak için mahkemeye başvurdu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Güney Afrika’da, 26 Ağustos günü polis kurşunuyla hayatını kaybeden down sendromlu siyah Nathaniel Julies’in (16) ölümününün yankıları sürüyor. Julies, Johannesburg kentinin Eldorado Park bölgesinde bulunan evinden bisküvi almak için markete gittiği sırada polis kurşunlarının hedefi olmuş ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

10 Eylül günü başlayan ve üç polisin yargılandığı davada, Simon Ndyalvane ve Caylene Whiteboy adlı polisler “cinayet işleme, adaleti engelleme ve cinayet kanıtlarını yok etmeye teşebbüs”ten yargılanırken iddianamede adı geçen diğer polis memuru Foster Netshiongolo ise “cinayete ortak olmak” ile suçlanıyor. Dava devam ederken üç polis memurunun, bugün (22 Eylül) kefaletle serbest kalmak için mahkemeye başvurdukları belirtildi.

Olayın yaşandığı sırada bölgedeki bir çete kavgasına müdahale ettiklerini belirten polis memurları, verdikleri ifadelerde Julies’in çete kavgası sırasında yakalandığını ve polisin çağrılarına uymayarak kaçtığını öne sürdü.

Julies’ın down sendromlu olduğunu ve okuma yazma bilmediğini belirten aile ise oğullarının çete kavgası içinde bulunduğu yönündeki iddialara karşı çıkarak olayın yaşandığı gece tam olarak ne olduğunu bilmediklerini söyledi. Julies’in annesi Bridget Harris, oğlunu ilk gördüğünde vücudunda olan kurşun izleri karşısında şoke olduğunu belirtirken “Kurşun izlerini sayamadık, çok fazlaydı” dedi.  

Görgü tanıkları ise olayın yaşandığı gece, 16 yaşındaki Julies’in polis onu sorgulamaya başladığında elinde bisküviyle sakin bir şekilde durduğunu ancak durumu nedeniyle düzgün cevap veremediğini, üç polis memurunun Julies’in vurulmasından sonra onu bir minibüse bindirip birkaç kilometre ötedeki hastaneye götürdüklerini ve Julies’in orada öldüğünü öne sürdü.

Julies’in ölümünde sorumlu tutulan polislerin ikisinin beyaz ve birinin siyah olması, ülke genelinde “Apartheid” dönemi tartışmalarını tekrar alevlendirdi, ülkenin dört bir yanında sokaklara çıkan halk polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Yetkililer, Nathaniel Julies’i öldürme suçuyla yargılanan polis memurlarının cezasız kalmayacaklarını belirtirken Güney Afrika Polis Bakanı Bheki Cele, “Kimseyi korumayacağız. Kim bir suç işlediyse, kanunla yüzleşmek zorunda kalacak” açıklamasında bulundu. 

Güney Afrika’da polisin şiddeti gittikçe önemli bir sorun haline geliyor. Yetkililerin açıklamalarına göre, ülkede her gün en az bir kişi polis tarafından öldürülüyor.

Güney Amerika merkezli bir gazetecilik kuruluşu olan Viewfinder’ın Başkanı Daneel Knoetze’ya göre, hem Güney Afrika hükümeti hem de Güney Afrika toplumu, bu sene iyice artan polis şiddeti karşısında dönüm noktasına gelmiş durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.