Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB’nin Belarus kararına veto koydu: Gerekçe Türkiye’ye Doğu Akdeniz krizi nedeniyle yaptırım uygulanmaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel arasında bugün (22 Eylül) gerçekleşmesi planlanan telekonferansta konuşulacak konuların odak noktasının Türkiye-Yunanistan ilişkileri olması bekleniyor.

Yunan hükümet sözcüsü Stelios Petsas ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, iki ülke arasındaki ön görüşmelerin büyük olasılıkla yakında yeniden başlayabileceğini belirtmelerine rağmen, dün Berlin’den gelen mesaj durumun o kadar da iyimser olmadığını gösterdi.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, perşembe günü başlayacak Avrupa Birliği (AB) liderleri zirvesi öncesinde Merkel’in iki ülke arasındaki krizde arabuluculuk çabalarına ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti ve Berlin’in “gerilimi azaltma, diyalog ve tartışmalı konuların doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi” için çağrıda bulunduğunun bir kez daha altını çizdi.

Öte yandan, perşembe günü AB liderleri zirvesinde tartışılacak bir diğer konu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Belarus’a yönelik AB yaptırımlarına veto koyması.

Belaruslu yetkililere yönelik olarak AB Dışişleri Konseyi tarafından, kimi yetkililerinin varlıklarının dondurulması ve seyahat yasakları gibi yaptırımlar uygulanacak 40 kişilik bir liste hazırlandı. Ancak Kıbrıs Rum Hükümeti, AB’nin Doğu Akdeniz’de “Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği” için Türkiye’ye yaptırım uygulamaya gitmemesinden dolayı yasal metni imzalamayı kabul etmedi. AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, bunun “Avrupa Konseyi’nin çözmesi gereken yüksek voltajlı bir siyasi sorun” olduğuna dikkat çekti.

AB nüfusunun sadece yüzde 0,2’sine sahip olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi ise Belarus yaptırımlarına dair yasal metne veto kullanmadığı görüşünde. GKRY şu an için AB’nin ancak Türkiye’ye yaptırım uygulanması halinde Belarus’a yönelik yaptırımlara onay vermeye hazır olduğunu belirterek yaptırımların listesine şartlı onay vermiş durumda. GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Khristodoulidis bu konuya ilişkin olarak, “Temel değer ve ilkelerimizin ihlali konusunda farklı şekilde hareket edilemez. Tutarlı davranılmalıdır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.