Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile söyleşi: “İşkenceye sıfır toleranstan işkenceciye sıfır cezaya geldik”

Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül’de gözaltına alınan ve yakınları tarafından iki gün sonra Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde bulunan Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atıldıkları iddiası üzerine Van’a heyet ile giden HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç Medyascope’a konuştu. Oluç, iktidarın işkenceye sıfır toleranstan işkenceciye sıfır cezaya geldiğini belirterek “Bir haftadır açıklama yapmayan Van Valiliği şimdi yapılan işkenceyi, kötü muameleyi ve bunu yapanları savunarak aslında açıklamasında her şeyi itiraf etmiştir” dedi.  

Oluç, başhekimlerden aldıkları bilgiye göre Servet Turgut’un durumunun kritik olduğunu, Osman Şiban’ın ise travma sonrası hafıza kaybı yaşadığını belirterek şöyle konuştu: “Aileleri her ikisinin de gözaltına alınırken sağlam olduğunu ve kendilerine el salladıklarını söylüyor. Ailelerin baskısı sonucu iki gün sonra hastanede olduğunu öğreniyorlar. Her ikisinin de işkence gördüğü ve kötü muameleye maruz kaldıkları ortaya çıkıyor. Hastane raporlarına göre, bunlar güvenlik güçleri tarafından hastaneye getirilmiş ve helikopterden düşme şeklinde gösterilmiştir. Yani gözaltına alındıkları zaman devletin koruması altında olan iki kişi yoğun bakımlık olarak hastaneye getirilmiş.”

HDP olarak olayı hem hukuki hem de siyasi olarak takip edeceklerini belirten Olluç, valiliğin iki gün önce yaptığı açıklamayı ise şöyle değerlendirdi: “Van Valiliği şimdi yapılan işkenceyi, kötü muameleyi ve bunu yapanları savunarak aslında açıklamasında her şeyi itiraf etmiştir. Valinin görevi işkence ve işkencecileri savunmak değil, bunların ortaya çıkarılmasını sağlamaktır.”

Olaya muhalefet partileri tarafından yeteri kadar tepki gösterilmediğini de söyleyen Oluç, “Biz HDP olarak her geçen gün artan işkence ve kötü muamelenin ortaya çıkarılması için TBMM’den araştırma komisyonu kurulmasını istedik. Meclis açılınca bunu orada tartışacağız. Bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.