Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA astronotları yörüngedeki enkaza çarpmamak için manevra yapmak zorunda kaldı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların yörüngede bulunan bir enkaza çarpmamak için kaçış manevrası yapmak zorunda kaldığını duyurdu ve Dünya’nın yörüngesindeki cisimlerin daha iyi yönetilmesi çağrısında bulundu.

İstasyonun yörüngesini ayarlamak ve çarpışmadan kaçınmak için Amerikalı ve Rus uçuş kontrolörleri iki buçuk dakikalık süreçte birlikte çalıştı. NASA, enkazın Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 1,4 kilometre yakınından geçtiğini ve ikisi Rus ve biri Amerikalı mürettebatın gerektiğinde tahliye edilebilmesi için manevranın Soyuz uzay aracına doğru yapıldığını söyledi.

Gökbilimci Jonathan McDowell yaptığı açıklamada, tehdit oluşturan enkazın aslında 2018’den kalma Japon roketinin bir parçası olduğunu belirtti. Roket geçen yıl 77 farklı parçaya ayrılmıştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu, genellikle saatte yaklaşık 17 bin mil hızla Dünya’nın yaklaşık 260 mil (420 kilometre) üzerinde yörüngede dönüyor. Böyle bir hızda, küçük bir nesne bile bir güneş paneline veya istasyonun başka bir yüzüne ciddi şekilde zarar verebilir. NASA, 1999 ve 2018 arasında bu tür 25 manevra yapıldığını söyledi. NASA Başkanı Jim Bridenstine bu manevranın 2020 yılında gerçekleştirilen üçüncü manevra olduğunu söyledi.

Dünya’nın yörüngesi, son altmış yılda uzaya fırlatılan uydu parçaları, roketler ve diğer nesnelerle dolduğu için bu tarz manevralar daha da sıklaşabilir. Hindistan’ın 2019’da ve Çin’in 2007’de yaptığı füze fırlatmaları da dahil olmak üzere kaza sonucu veya kasıtlı çarpışmalar, nesneleri daha da parçalayabilir ve bu da ek risk oluşturabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.