Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ve Yunanistan’daki savaş karşıtlarından ortak barış çağrısı: “Akdeniz barış denizi olsun”

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de başlayan deniz sınırları geriliminin barışçıl bir şekilde çözülmesini isteyen iki ülkenin savaş karşıtları, bir metin yayımladı. “Türkiye ve Yunanistan Halklarının Ortak Demokratik Sesi” ismiyle yayımlanan metinde, iki ülkenin hükümetleri, sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için anlaşmaya davet edildi. “Akdeniz barış denizi olsun” vurgusunun yapıldığı metne, iki ülkeden çok sayıda kişi, parti, inisiyatif ve platform imza koydu. 

Metnin tamamı şöyle:

“Akdeniz barış denizi olsun…

Türkiye’de ve Yunanistan’da barıştan yana olanlar, demokratlar, ilericiler, sosyalistler, komünistler olarak iki ülke arasındaki gerginliğin çatışmaya dönme olasılığından tedirginlik duyuyoruz.

Gerek kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge, gerekse de Akdeniz’in petrol ve doğalgaz kaynakları konusundaki sorunlar barışçı bir biçimde çözülebilir. Ama açgözlü tekeller nedeniyle kavga konusu oluyor. Oysa tekellerin egemenliği altında, ülkelerimizin hiçbir zenginliği  yaşam koşullarımızı iyileştirmedi aksine doğal varlıkların acımasızca sömürülmesi bugün salgınlarla, kuraklıklarla, sellerle dünyamızı tehdit eden iklim yıkımına neden oldu.

Akdeniz’in paylaşımı kavgasından Türkiye ve Yunanistan halklarının çıkarı yoktur. Bölgemizde ve dünyada barış egemen olabilir. Barış içinde yaşayabilir, doğal zenginlik kaynaklarının çevre tahribatına yol açmadan hangi biçimde değerlendirileceğini birlikte kararlaştırabiliriz.

Emperyalistlerin Akdeniz’den, ülkelerimizden ve Kıbrıs’tan ellerini, üslerini ve silahlı birliklerini çekmelerini istiyoruz.

Yerli ve yabancı tekellerin Akdeniz’in doğalgazı ve diğer zenginliklerini paylaşma kavgasından kaynaklanan çatışmalara karşıyız.

Doğalgaz kavgası nedeniyle karşılıklı olarak tırmandırılan milliyetçilik ve silahlanma yarışına son verilmelidir. Bütün olanaklar savaş için değil, halkın ihtiyaçları için kullanılmalıdır.

İki ülkenin de hükümetlerini barışçıl bir çözüm üzerinde anlaşmaya davet ediyoruz.

Yunanistan ve Türkiye halklarını barışçıl çözüm için hükümetlerini zorlamaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz.

Akdeniz tekellerin değil, bölge halklarının ve bütün canlılarındır. Barış hayatımızı insanca sürdürebilmenin ve dünyamızı yaşanabilir kılmanın tek yoludur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.