Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak dayanışma mesajını iletti: “Muhalefete yönelik bu tür saldırı ve operasyonlar, iktidarın her alandaki sıkışmışlığıyla bağlantılı”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Kobani soruşturması” kapsamında düzenlenen HDP’lilere yönelik operasyona tepkiler sürüyor. Birçok siyasetçi, sosyal medya hesabı üzerinden operasyonu eleştiren paylaşımlar yaptı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yaptığı açıklamaya göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak dayanışma mesajını iletti. Görüşmede Sancar, Kılıçdaroğlu’na “Bu saldırı esas olarak HDP üzerinden bütün muhalefete yöneliktir” dedi. Kılıçdaroğlu ise Sancar’a “Muhalefete yönelik bu tür saldırı ve operasyonlar, iktidarın her alandaki sıkışmışlığıyla bağlantılı” cevabını verdi.

Muhalefetten operasyona yönelik tepki

Eski CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’a HDP’yi ziyaret etme çağrısı yaptı. Cihaner, bu ziyaretin olası ittifaklar için hayati önem taşıdığını belirtip “Darbe pratiğine karşı HDP’yi ziyaret ederek hukuksuz gözaltıları kınamanız siyasete, barışımıza, birliğimize sahip çıkmanız, olası ittifakların halka mal edilmesi için hayati bir müdahale olacaktır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, operasyonu “Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve birçok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam altı yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar, Saray’a düğün hediyesidir!” diyerek eleştirdi.

“Adalet er geç herkese lazım olur” 

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da “Kardeşim Sırrı Süreyya Önder’e yaptığınız zulümdür. Tam altı yıl sonra yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan yüzlerce siyasetçiye yaptığınız zulümdür. Bunların sonunda zulmünüzde boğulursunuz” mesajını paylaştı. Özkan ayrıca “Kars’ın seçilmiş Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’den RTÜK üyesi Ali Ürküt’e, Sırrı Süreyya Önder’e kadar yüzlerce insan, uydurulmuş gerekçelerle zulüm altına alınıyorsa bedeli ağır olur. Zalimler unutmasın, adalet er geç herkese lazım olur” dedi.  

Sol Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş, gözaltına alınan HDP’lilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı: “İktidar siyaset alanını kendisi için ‘dikensiz bir gül bahçesine’ dönüştürmek istiyor.” 

“İktidar, muhalefeti iç meselelerine meze yapmaktan vazgeçmeli” 

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, kişisel Twitter hesabından “İnatla ‘adalete olan güven’ sarsılmaya devam ediliyor. Altı yıl sonra ne değişti de yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz? İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir!” diye yazdı.

Gelecek Parti Sözcüsü Selim Temurci de operasyonun olaydan altı yıl sonra yapılmasını eleştirdi: “Siyasi rakiplerine hain ve çete diyerek, beka siyaseti üzerinden kendi koltuklarını korumaya çalışanların devri bu ülkede artık son bulmalıdır. Millet olarak büyük bir imtihandan geçiyoruz. Oyunu görüp, oyunu birlikte bozmalıyız. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, haksızlıklar ve zulüm karşısında dimdik durarak bu imtihanı vermeliyiz.” 


“HDP yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nda yer alsaydı, bugün bu gözaltılar olur muydu?” diye soran Temurci, şöyle devam etti: “Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır. Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde bu gözaltıların anlamı, Türkiye’de gündemi değiştirmek ve siyasette kutuplaşmayı zirveye taşımak olacaktır.”  

“Siyasete gözdağı” 

Operasyonla ilgili bir açıklama da DEVA Partisi‘nden geldi. Açıklamada, “Siyasetçilere; altı yıl sonra, Ankara’da olmayan olaylarla ilgili davet edilmeden onlarca polis ve zırhlı araçla, üstelik mükerrer olduğu iddia edilen bir soruşturmayla gözaltı yapılması siyasete gözdağıdır. Hukuk, birilerinin keyfi kararlarıyla siyasete alet edilemez” denildi.

Ne olmuştu?

Bu sabah (25 Eylül) saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan ve HDP MYK Üyesi Alp Altınörs’ün de aralarında bulunduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Başsavcılık gözaltılarla ilgili, “Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir” açıklamasını yaptı.

Soruşturma, geçen günlerde yapılan düğününden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından bir yıl önce başlatılmıştı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’daki HDP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek gözaltılara tepki gösterdi. Sancar toplantıda, “Buna gözaltı operasyonu demek de durumu hafifletir, bu apaçık bir intikam operasyonudur. Bu operasyon yargı kararıyla uygulanıyor görünse de esasen siyasi bir karar olarak planlanmıştır’’ dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.