Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’lilere yönelik Kobani olayları operasyonuna tepki gösterdi: “Bu bir intikam operasyonudur”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Kobani soruşturması” kapsamında yedi ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, sabah saatlerinde yapılan operasyonlarda aralarında Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Ali Ürküt, Ayla Akat Ata Emine Ayna, Gülfer Akkaya, Beyza Üstün’ün de bulunduğu birçok HDP’li gözaltına alınmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’daki HDP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek gözaltılara tepki gösterdi.

Haber: Özgür Özdemir – Fehimcan Şimşek 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’li isimlere yönelik olarak bu sabah (25 Eylül) yapılan gözaltı operasyonları hakkında Ankara’daki HDP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Sancar, yapılan operasyonların bir “intikam operasyonu” olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu operasyonlarla Kars Belediye Eşbaşkanımız Ayhan Bilgen, eski milletvekillerimizden Sırrı Süreyya Önder ve çok sayıda eski MYK üyemiz gözaltına alınmıştır. Buna gözaltı operasyonu demek de durumu hafifletir, bu apaçık bir intikam operasyonudur. Bu operasyon yargı kararıyla uygulanıyor görünse de esasen siyasi bir karar olarak planlanmıştır.”

‘’HDP’ye yönelik operasyonlar iktidarın kaybetme korkusunun yükseldiği zamanlara denk geliyor’’

Gözaltına alınan partililerinin daha önce de aynı kapsamda gözaltına alındığının altını çizen Sancar, “Bütün o gözaltı operasyonları da referandum gibi, seçim gibi iktidarın kaybetme korkusunun yükseldiği zamanlara denk gelmişti. O dönemlerde bu bahanelerle operasyonlar yaparak partimizin seçim sonuçlarını etkilemesini engellemeye çalışmışlardır. Bunda başarılı olamadılar, olamayacaklar’’ dedi.

“Demokratik siyasete darbe”

Yapılan operasyonların demokratik siyasete bir darbe olduğunu belirten Sancar sözlerine şöyle devam etti: “Beş yıldır devam eden darbe planının yeni bir uygulaması ile uyandık güne. Bu iktidar, siyasi soykırım operasyonlarını beş yıldır sistematik olarak yürütüyor. Bu, darbeci zihniyetin en açık uygulamasıdır. Bu sabah da yine partimize, partimiz şahsında demokratik siyasete ve demokratik siyaset üzerinden demokrasi umuduna darbe indirmiştir bu iktidar.”

“Kobani eylemlerinin aydınlatılması için verdiğimiz araştırma önergeleri reddedildi”

HDP’nin Kobani eylemlerinin aydınlatılması için Meclis’te defalarca araştırma önergesi verdiğini belirten Sancar, “O dönemin karanlıkta kalmasını istiyor, asıl suçluların ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istemiyor bu iktidar. Bunun yerine partimize sistemli bir yalan kampanyası yöneltiyor ve psikolojik savaş harekâtı yürütüyor. Adalet Bakanlığı’na defalarca sorduk, Kobani eylemleri ile ilgili açılmış kaç soruşturma var? Bu soruşturmalardan kaçı davaya dönüşmüştür, bu davalarda ne gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır, açılmış davaların durumu nedir? Bunların hepsini sorduk, bugüne kadar tatmin edici tek bir cevap alamadık. Gördüğünüz ve bildiğiniz gibi iktidar Kobani eylemlerinin hakikatinin ortaya çıkarılmasını istemiyor” dedi. 

“Yargı uzun süredir iktidarın sopası olarak kullanılıyor”

Yargının uzun süredir olduğu gibi bu operasyonlarda da “iktidarın sopası” olarak kullanıldığını söyleyen Mithat Sancar, “Bahçeli’nin her söylediğini talimat gibi algılayan, Bahçeli’nin serbest bırakılmasını istediği kişileri ertesi gün serbest bırakan, iktidarın büyük ortağının tutuklanması gerektiğini söylediği herkesi ertesi gün operasyonlarla rehin alan bir yargı aparatıdır” diye konuştu.

“Herkes topluma karşı sorumludur”

Henüz herhangi bir muhalefet partisinin kendileriyle iletişime geçmediğini belirten Sancar, “Biz herkesi sorumluluklarıyla halka karşı yükümlülükleriyle tarihe karşı vicdani yüküyle baş başa bırakıyoruz. Herkes öncelikle halka karşı sorumludur. Herkes topluma karşı sorumludur. Herkes tarihe karşı sorumludur. Biz bu sorumluluğu duyanların bunun gereğini yerine getireceğine inanıyoruz” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Yapılan gözaltı operasyonları sonrası, HDP Merkez Yürütme Kurulu da bugün saat 18.00’de partinin genel merkezinde toplanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler