Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Test sonucu pozitif çıkan herkes hasta değildir”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü (30 Eylül) Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Hasta sayısının ve vaka sayısının birbirinden farklı olduğunu belirten Bakan Koca’nın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

“Her vaka hasta değildir”

Vaka ve hasta sayısının aynı olmadığını ve semptom göstermeyen kişilerin hasta sayılmadığını söyleyen Fahrettin Koca, konu hakkında şöyle konuştu: “Şunu bilmemiz gerekiyor: Her vaka hasta değildir çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve vakaların büyük çoğunluğunu bunlar oluşturuyor. Bu kişilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Filyasyon ekiplerimiz bu insanları tespit ediyorlar. Bunların önemi taşıyıcı olmalarıdır. Eğer izole edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Gerekli destekle izole edildiklerinde bu kişilerin testi ortalama bir hafta sonra negatif çıkmaktadır. Bu gruptakilerin salgın açısından birincil önemi yoktur. Bu durum salgının rutini olmuştur. Küresel ölçekteki yaklaşım da budur. Asemptomatik koronavirüs pozitifleri sürecin birincil dereceden sonucu görmek salgına bakışta mart ayında kalmak demektir.”

“Semptomu olan hastadır”

Bakan Koca sözlerine şöyle devam etti: “Asıl dikkat konusu hasta sayısı olmalıdır. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesiyle hasta kelimesi aynı değildir. Test sonucu pozitif çıkanların her biri bir vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınanlardır. Semptomu olan hastadır. Bir kısmını evde, önemli bir kısmını ise hastanede tedaviye alıyoruz.”

29 Temmuz gününden beri günlük hasta sayısının açıklandığını belirten Koca, asemptomatik vakaların sayısının açıklanıp açıklanmayacağı sorusuna cevap vermedi.

“Bir günde 29 bin pozitif vaka” iddiasına cevap

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir’in iddiası da soruldu. Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden ulaştığını iddia ettiği belgeye göre, 10 Eylül günü koronavirüs testi pozitif çıkan kişi sayısının 29 bin 377, yapılan toplam test sayısının ise 159 bin 22 olduğunu açıklamıştı. Koca bu iddiaya şu yanıtı verdi:

“Belge denilen evrakın üzerinde bir tarih yok. Hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok. Sistemimizde böyle bir arayüz de yok. 10 Eylül olduğu söylenen gün içinde yapılan test sayısı 112 bin. Ancak 159 bin test yapıldığı söyleniyor. Neresinden bakıp yorum yapacaksınız? Denilen gibi olsaydı hasta bakım yatak doluluk oranı neden yüzde 50’nin, yoğun bakım doluluk oranı neden yüzde 66’ın altında?”

“Birinin ölümünü saklamaya imkân yoktur”

Bakan Koca, bazı haber kaynakları tarafından ölüm sayılarının da çarpıtıldığını söyledi: “Türkiye’de ölüm bilgileri iki kaynakta toplanmaktadır. Biri belediyelerimizin e-devlet veri tabanında da yer alan defin sayılardır. Diğeri ise Türkiye İstatistik Kurumu’dur (TÜİK). Sözkonusu iki ayrı veri tabanının birlikte kullanımı yanlıştır. Bulaşıcı tek hastalığın koronavirüs olduğunu düşünen de yanılıyor. TÜİK’teki dağılım ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır. Belediye ile TÜİK verileri arasında bu yüzden fark olur. Dokuz ay içinde bunu görürsünüz ama yıl sonuna gelindiğinde bu sayılar eşitlenir. 11 il belediyesi verilerine bakıp sonuç çıkarmak yanlıştır. Yılın sonu beklenirse TÜİK verileri ile diğer verilerin çakıştığı görülecektir. Birinin ölümünü saklamaya imkân yoktur.”

“Yolun en güç kısmını aştık. Tünelin sonu göründü”

Aşı çalışmalarının her geçen gün daha fazla umut verdiğini söyleyen Koca, “Virüsün son tırmanışından sonra birçok yerde vaka sayılarında yaklaşık yarı yarıya bir düşüş sağladık. Aşı için önümüzde iki-üç aylık zaman kaldığı düşünülürse tünelin sonu ve ışığı göründü. Aşı çalışmalarıyla birlikte artık testten, vakadan, pikten, dalgadan değil tedaviden, bağışıklıktan bahsediyoruz. Yolun en güç kısmını aştık. Son üç hafta içinde yapılan bölgesel müdahalelerin başarısını gördük. Geçen haftalarda Diyarbakır, Van, İzmir ve Samsun ziyaretimize civar illeri de dahil ettik. Toplam 23 ilin sağlık altyapısını ve faaliyetlerini detaylıca masaya yatırdık. Tedavide yaşanan gelişmeleri gözlemledik” dedi.

“Ankara’daki yeni hasta sayısı yarı yarıya azaldı”

Koca, hasta sayılarında Ankara ve İzmir’de yaşanan değişimleri ise şöyle anlattı: “İki hafta önce Ankara’daki durumu değerlendirmiş ve sayıların yüksek olduğunu söylemiştim. Anadolu’da genel bir artış yaşansa da en çok dikkat çeken yer Ankara’ydı. Ankara’daki hasta sayısı son iki hafta içinde yarı yarıya azaldı. Ankara’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76,5. Üç hafta öncesine göre düşüş yüzde 60’larda. İzmir’de de yüzde 26’lık düşüş söz konusu. Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 74,5.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.