Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van’da askerler tarafından helikopterden atıldığı iddia edilen Servet Turgut hayatını kaybetti – Av. Ekin Yeter: “Otopsi raporu çok önemli”

Haber: Ferit Aslan & Okan Yücel

Van’ın Çatak ilçesinde düzenlenen operasyonla gözaltına alınan ve askeri helikopterden atıldığı iddia edilen Servet Turgut (55), hastanede 20 gündür verdiği yaşam savaşını kaybetti. Avukat Ekin Yeter, otopsi işlemlerinin devam ettiğini söyledi ve “Gerçeklerin karartılmaması için otopsi raporu çok önemli” dedi.

Servet Turgut (55), Van’ın Çatak ilçesi merkezli operasyon kapsamında, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Çığlıca Köyü’nün Yoğurtlu Mezrası’nda 11 Eylül’de Osman Şiban ile birlikte gözaltına alındı. İki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde ortaya çıkan yedi çocuk babası Turgut, bugün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Yakınları, Şiban ve Turgut’un askerler tarafından gözaltına alındıklarını ve helikoptere bindirilerek köyden götürüldüklerini söylemişti. İki gün sonra Van’daki hastanede ortaya çıkan Turgut ve Şiban’ın vücutlarının birçok yerinde kırıklar olduğu tespit edilmişti.

Şiban ve Turgut için, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin epikriz raporunda Şiban’ın “helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle hastaneye getirildiği belirtilmişti. Kamuoyuna yansıyan raporun devamında “… hastanın olay günü acil uzmanınca helikopterden düşme sonrası yaralanma sonrası acile getirildiği belirtilerek yerinde ekonsultasyon (tanı konulmak) istenmiştir. Hasta acilde görülmüştür” ifadeleri yer alıyordu.

Valilik: “Dur ihtarına uymadı, kayalıktan düştü”

Van Valiliği’nden olaydan günler sonra yapılan yazılı açıklamada, Çatak ilçesinde “Yıldırım-10 Norduz” operasyonuna çıkan askerler tarafından gözaltına alınan Servet Turgut’un “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığı belirtilmişti.

Yaralılardan Osman Şiban taburcu olup Mersin’deki yakınlarının yanına gitti. Bugün sabah saat 04.00 sıralarında hayatını kaybeden Servet Turgut’un ise otopsi işlemleri sürüyor.

Olayı Özgürlükçü Hukukçular Derneği adına takip eden Avukat Ekin Yeter, Medyascope‘tan Ferit Aslan‘a konuştu. Otopsi işleminin halen devam ettiğini ve avukatlar tarafından takip edildiğini söyleyen Yeter, “Gerçeklerin karartılmaması için otopsi raporu çok önemli” dedi. Soruşturma ile ilgili gizlilik kararı bulunduğunu ve şimdiye kadar tanık ifadelerinin de alınmadığını aktaran Yeter, “Konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

Turgut’un aile avukatı Baran Bilici: “Henüz hiç kimsenin ifadesine başvurulmadı”

Hayatını kaybeden Servet Turgut’un aile avukatı Baran Bilici de Medyascope’tan Okan Yücel‘e konuştu. Soruşturma hakkında gizlilik kararı verildiğini ve henüz soruşturma kapsamında hiç kimsenin ifadesinin alınmadığını vurgulayan Bilici, “İdari soruşturmanın başlatıldığını Van Valiliği’nin basın metninde gördük. Adli soruşturmayı da takip ediyoruz. Savcılık yürütüyor. Müvekkilimizin müşteki olduğu dosyada gizlilik kararı var. Henüz faillere ilişkin herhangi bir bilgi yok. İfadesi alınan ya da gözaltına alınan biri de yok” dedi.

“Helikopterden atılma iddiası epikriz raporunda mevcut”

Avukat Bilici, Turgut ve Şiban’ın helikopterden atıldıkları iddiasına ilişkin ise şunları söyledi: “Servet Bey 11 Eylül günü hastaneye getirildiğinden beri entübeydi ve kendinde değildi. Bu iddiayla ilgili herhangi bir ifadesi yok. Ancak kendisinin ve Osman Şiban’ın hastaneye girişindeki epikriz raporunda böyle bir ibare geçiyor. Aynı zamanda Osman Bey’in ailesinden ve tanıklardan gelen bazı ifadeler var ama helikopterden atılma iddiası Osman Şiban’ın epikriz raporunda kayda geçen bir ifade. Osman Bey kendisindeyken bu beyanı vermiş olabilir ya da hastaneye kendisini getiren görevliler tarafından bu beyan verilmiş olabilir. Beyanı doktorlar resen yazamıyor.”

“Otopsi raporu en geç bir ay içinde çıkacaktır”

Kesin sonucun otopsi raporu ile ortaya çıkacağının altını çizen Bilici, “Bizim de bulunduğumuz bir ön otopsi yapıldı. Ön otopside sadece cenaze üzerinde bir muayene yapılıyor. Kesin ölüm sebebinin ve ölüm saatinin tespit edilmesi için numuneler alınıyor. Numuneler Trabzon’a gönderildi. En geç bir ay içinde otopsi raporu çıkacaktır” dedi.

Avukat Bilici, soruşturmadaki gizlilik kararına itiraz ettiklerini ancak henüz sonuç alamadıklarını da söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.