Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan’da virüse yakalanan çocuk sayısı artıyor, Neandertaller’den miras kalan genler insanları koronavirüse karşı daha savunmasız hale getiriyor

Hindistan’da yapılan bir araştırma, çocukların koronavirüs salgınının yayılmasında rolünün olmadığı iddiasını çürüttü. Rusya’da ikinci koronavirüs aşısı çalışmaları başladı, İngiltere ise Rusya’nın aşı bulduğu iddiasını yalanladı. Neandertaller’den miras kalan bazı genlerin insanları koronavirüse karşı daha savunmasız hale getirdiği ortaya çıktı. Koronavirüs salgınında dünyadan öne çıkan gelişmeleri Meryem Zelal Direkçi derledi.

Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre enfekte kişilerin yalnızca yüzde 71’i hastalığı yayıyor

Koronavirüs salgınının hızla yayılmaya devam ettiği Hindistan’da yapılan bir araştırma, çocukların koronavirüs salgınının yayılmasında rolünün olmadığı iddiasını çürüttü. Ayrıca, çalışmaya göre 65 yaş üstü hastalarda ölüm oranı düştü. Araştırmacılar, her yaştan çocuğun enfekte olduğunu ve virüsü başkalarına yaydığını belirtti.

Altı milyondan fazla vakanın görüldüğü Hindistan’da, koronavirüsün yayılma şeklini temas takibi yoluyla inceleyen bir çalışma, Çarşamba (30 Eylül) günü Science dergisinde yayınlandı. Araştırma, sadece Hindistan için değil, diğer düşük ve orta gelirli ülkeler için de önemli bilgiler sunuyor

Koronavirüs temaslı kişilerin incelendiği çalışma, her yaştan çocuğun koronavirüs ile enfekte olabileceğini ve virüsü başkalarına yayabileceğini gösterdi. Kaliforniya Üniversitesi’nden çalışmayı yöneten epidemiyolog Joseph Lewnard, virüsün yayılmasında çocukların rolünün çok yüksek olmadığını söyledi. Salgının başladığı günden bu yana çocuk vakalarının az olması, çocukların taşıyıcı olmadığı iddiasını güçlendiriyordu.

Lewnard, “Çocukların bulaş sürecinde rolünün olmadığı iddiaları kesinlikle doğru değil. Temas izleme verilerinde çok fazla çocuk yok, ancak izlenen çocuklar virüsü bulaştırıyor” dedi.

Rapor, daha önceden yapılmış olan çalışmaların da ortaya koyduğu gibi, sadece az sayıda koronavirüs hastasının virüsü diğer insanlara bulaştırdığını doğruladı. Araştırmacılar, çalışmaya katılan deneklerin yüzde 71’inin virüsü başkalarına bulaştırmadığını gözlemledi. Öte yandan, katılımcıların sadece yüzde 5’i, temas takibi yoluyla tespit edilen enfeksiyonların yüzde 80’ine sebep oldu.

Joseph Lewnard, koronavirüs vakalarının büyük çoğunluğunun fakir ülkelerde görüldüğünü ve bu ülkelerdeki hastaların durumlarının diğer ülkelerdeki hastalara göre daha hızlı kötüleştiğini ve hastaların daha hızlı öldüklerini söyledi. Bunun sebebi olarak ise hastane imkanlarının yetersizliğiyle birlikte, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan, özellikle ileri yaştaki kişilerin kronik rahatsızlıkları olması gösterildi.

Araştırmada, temas takibinin sonuçları, yaş ve cinsiyete göre de incelendi. Buna göre, enfekte kişilerin virüsü benzer yaştaki kişilere yayma eğiliminde olduğu belirtildi. Fakat Columbia Üniversitesi’nden epidemiyolog Jeffrey Shaman, bu durumun sebebini şöyle açıkladı: “İnsanlar genellikle kendi yaş gruplarıyla kaynaşma eğiliminde oldukları için bu şaşırtıcı değil.”

Rusya’da ikinci koronavirüs aşısı onaylanmak üzere

Rusya’nın sağlık otoriteleri tarafından önceki gün yapılan açıklamada, ikinci koronavirüs aşısı üzerinde erken klinik denemelerin tamamlandığı ve aşının etkili olup olmadığını belirlemek için geç aşama denemelerine başlanacağı belirtildi.

Rus sağlık yetkilileri, ikinci aşının deneme süreciyle ilgili, “Erken denemeler aşının güvenirliği hakkında bilgi sağlar ancak nadir görülen yan etkiler çok daha büyük geç dönem denemeleri yapılana kadar tespit edilemeyebilir. ‘Faz 3’ olarak bilinen sonraki denemeler, bir aşının gerçekten koronavirüse karşı koruma sağlayıp sağlamadığını belirlemenin tek yoludur” dedi.

Rusya, ilk koronavirüs aşısının bulunduğunu ağustos ayında açıklamıştı. Şu anda sağlık çalışanları gibi enfeksiyon riski yüksek olan kişiler üzerinde denemeler yapılıyor. Batılı aşı uzmanları ise Rusya’nın yaklaşımını tehlikeli buluyor.

İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Nick Carter

İngiltere Genelkurmay Başkanı: “Rusya’nın koronavirüs aşısını bulduğu iddiası yalan”

İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Nick Carter, Rusya’nın koronavirüs aşısını bulduğunu söyleyerek dezenformasyon yaptığını ve diğer ülkelerin itibarını zedelemeyi amaçladığını ileri sürdü.

Carter, Çin ve Rusya’nın koronavirüs aşısını bulduklarını iddia etmesinin, propaganda taktiği ve bir “siyasi savaş” stratejisi olduğunu söyledi. General Carter ayrıca, “Amaçları savaşa girmeden kazanmak; hedeflerine, irademizi kırarak ulaşmak” dedi.

Neandertaller’den miras kalan genler insanları koronavirüse karşı daha savunmasız hale getiriyor

Nature dergisinde önceki gün yayımlanan bir araştırmaya göre, Neandertaller’den miras kalan genetik kodlamayı taşıyan kişilerin, koronavirüse yakalandıklarında mekanik ventilasyona yani solunum cihazına ihtiyaç duyma olasılığı diğer kişilere göre üç kat daha fazla.

Yeni bulgulara göre, koronavirüse yakalanma ve hastalığı geçirme biçiminde, kronik hastalıklar dışında genetik faktörler de rol oynuyor. Kovid-19 Genetik İnisiyatifi tarafından yapılan son araştırma, insan genomundaki 23 kromozomdan biri olan Kromozom 3’ün, hastalığın daha şiddetli geçirilmesiyle alakalı olduğunu ortaya koydu.

Çalışmaya göre, insanları koronavirüse karşı daha savunmasız hale getiren Neandertal genleri, günümüzde dünya genelinde eşit dağılmıyor. Avrupalılar’ın yaklaşık yüzde 16’sı, Güney Asya nüfusunun ise yaklaşık yarısı bu geni taşıyor.

Araştırmacılar bu durumun, İngiltere’de yaşayan Bangladeş kökenli kişilerin, genel nüfusa göre koronavirüsten ölme olasılığının neden iki kat daha fazla olduğunu açıklamaya yardım edebileceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.