Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ, Türkiye’yi hem övdü hem uyardı, Sağlık Bakanı Koca sadece Türkiye’nin övüldüğü kısmı öne çıkardı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs ile mücadele kapsamında Avrupa bölgesindeki ülkelerin veri raporlamalarının uyumlu hale getirilmesi hakkında bir bildiri yayımladı. Türkiye’nin test sayısını artırmasının takdirle karşılandığı bildiride Ankara’ya, koronavirüs vakalarının raporlanmasının DSÖ’nün belirlediği standartlara göre yapılması gerektiği konusunda çağrı da yapıldı. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yalnızca Türkiye’nin övüldüğü kısımları öne çıkarması çok sayıda sosyal medya kullanıcısının tepkisini çekti.

DSÖ’nün, “Avrupa genelinde KOVID-19 verilerinin raporlanmasını uyumlu hale getirme” başlığıyla yayımladığı bildiride Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesine de değinildi.

Bildiride, Türkiye’de ağustos ayından bu yana, nisan ayına göre günlük test kapasitesinin üç katına çıkarılmasının ve salgını kontrol altına alma stratejileri kapsamında, asemptomatik vakalara da test yapılmasının övgüye değer olduğu belirtildi. Bunun, ülkedeki sağlık sisteminin, semptom göstermeyen kişiler için de erişilebilir kılınmasıyla ve risk grubundaki, temaslı veya temas şüpheli kişilere test konusunda öncelik verilmesiyle mümkün olduğu söylendi.

Koronavirüs testi yapılmasının, virüsün kontrol altına alınmasında önemli bir yöntem olduğunun belirtildiği bildiride, Türkiye’nin, semptom gösterip göstermediğine bakılmaksızın tüm koronavirüs pozitif vakalarını izole ettiğini, bunun da bulaş zincirini kırdığına dikkat çekildi.

DSÖ aynı zamanda, tüm koronavirüs vakalarının raporlanmasının DSÖ’nün belirlediği standartlara göre yapılması gerektiğini de vurguladı. Ayrıca, verilerin doğru şekilde raporlanması için Türkiye dahil bölgedeki diğer ülkelerle salgın başladığından beri görüşüldüğünü belirtti.

DSÖ, Avrupa bölgesindeki daha fazla ülkeyi, salgınla mücadeledeki zorlukları belirleme ve verileri raporlama konusunda somut çözümler bularak salgınla mücadele sürecini en uygun hale getirme adına bir araya getirmeyi planladığını söyledi. Böylece, salgını durdurabilmek için gerçek verilere dayanan kararlar alınabileceğinin altını çizdi.

Avrupa bölgesindeki koronavirüs verilerinin raporlanmasından bahsedilen bildiride, yalnızca Türkiye’nin isminin geçmesi ise dikkat çekici.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, DSÖ’nün açıklamasını Twitter hesabından paylaştı ve DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’ye teşekkür etti.

Koca’nın yaptığı paylaşımda, DSÖ bildirisinin yalnızca ilk iki paragrafını öne çıkarması ise tepkilere neden oldu. Birçok sosyal medya kullanıcısı, Bakan Koca’yı, açıklamadan yalnızca Türkiye’nin övüldüğü kısımları cımbızladığını ve Türkiye’nin uyarıldığı kısmı görmezden geldiğini söyleyerek eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.