Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni sosyal medya düzenlemesi: Facebook’un Türkiye’de temsilci bulundurmama kararı aldığı öne sürüldü

Sosyal medya platformu Facebook’un, Türkiye’de 1 Ekim’de yürürlüğe giren yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında sosyal ağ sağlayıcılarına getirilen “Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna” uymayacağı öne sürüldü. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve internet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in Twitter hesabından paylaştığı bilgiye göre Facebook’un bu kararı, Google ve Twitter gibi diğer sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci bulundurma kararını da etkileyebilir.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından hazırlanarak temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na sunulan ve yine AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilerek 1 Ekim’de yürürlüğe giren tartışmalı sosyal medya düzenlemesiyle ilgili ilk adım, sosyal medya platformu Facebook‘tan geldi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve internet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Facebook’un, yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında sosyal ağ sağlayıcılarına getirilen “Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna” uymayacağını öne sürdü.

Eğer Facebook Türkiye’de temsilci atamazsa, yeni sosyal medya düzenlemesine göre ilk olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uyarılacak. Sosyal medya platformu eğer bu uyarıyı dikkate almazsa 10 milyon lira idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Temsilci bulundurmama durumunun devam etmesi halinde ise sosyal medya platformu 2020 yılının aralık ayında 30 milyon lira idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Facebook eğer 2021 yılının Ocak ayından sonra da Türkiye’de temsilci atamazsa sosyal medya platformuna önce reklam yasağı getirilecek, daha sonra 2021’nin Nisan ayında bant genişliği (bir internet sitesinin bir saniye içinde gerçekleştirebileceği veri aktarım miktarı) yüzde 50, mayıs ayında ise yüzde 90 aralığında daraltılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.