Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı sosyal medya düzenlemesi yasalaştı

AKP ve MHP tarafından hazırlanan, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren, yasak ve yaptırımlar getiren tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Tasarı üzerindeki görüşmeler yaklaşık 16 saat sürdü. TBMM, bu oturumun ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

Teklifin oylanmasından önce başkanın lehte ve aleyhte oy kullanacak birer kişiye söz hakkı vermesini gerekli kılan Meclis İçtüzüğü’nün 86. maddesi kapsamında lehte AKP İstanbul Milletvekili Rumeysa Kadak, aleyhte ise CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek konuştu.

Kadak “Özgürlük sağlayacağız. Eskiden bir problem olduğunda bütün site kapatılıyordu” dedi.

Teklifin aleyhinde söz alan Zeybek ise “Hem Avukatlık Yasası’nın hem de bu sosyal medyada yapılan değişikliklerin hepimize, bu ülkeye ne kadar ağır bedeller ödettiğini hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Sosyal medya düzenlemesiyle artık, kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, ‘sosyal ağ sağlayıcı’ diye tanımlanacak.

Yeni kanunla, Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal ağlara yaptırım uygulanacak. Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı merkezli sosyal ağ sağlayıcısı, Türkiye’de en az bir temsilci bulundurmak zorunda olacak. Yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 30 milyon liraya kadar para ve erişim engelleme cezaları verilecek. Bu şirketler verilerini de Türkiye’de bulundurmak zorunda olacak.

Yeni yasayla erişimin engellenmesi kararı yerine, içeriğin çıkarılması kararının verilmesine de imkan sağlanıyor.

Eğer bir kişi sosyal ağ sağlayıcısına başvurup içerik kaldırılmasını talep ederse, sosyal ağ sağlayıcısı bu talebe en geç iki gün içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.