AKP ve MHP tarafından hazırlanan, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren, yasak ve yaptırımlar getiren tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Tasarı üzerindeki görüşmeler yaklaşık 16 saat sürdü. TBMM, bu oturumun ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi.
Teklifin oylanmasından önce başkanın lehte ve aleyhte oy kullanacak birer kişiye söz hakkı vermesini gerekli kılan Meclis İçtüzüğü’nün 86. maddesi kapsamında lehte AKP İstanbul Milletvekili Rumeysa Kadak, aleyhte ise CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek konuştu.
Kadak “Özgürlük sağlayacağız. Eskiden bir problem olduğunda bütün site kapatılıyordu” dedi.
Teklifin aleyhinde söz alan Zeybek ise “Hem Avukatlık Yasası’nın hem de bu sosyal medyada yapılan değişikliklerin hepimize, bu ülkeye ne kadar ağır bedeller ödettiğini hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.
Teklif kabul edilerek kanunlaştı.
— TBMM Genel Kurulu (@TBMMGenelKurulu) July 29, 2020
Sosyal medya düzenlemesiyle artık, kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, ‘sosyal ağ sağlayıcı’ diye tanımlanacak.
Sosyal Medya Yasası görüşmeleri saat 07.07 itibarı ile devam ediyor. @Akparti milletvekili Oya Eronat bir milletvekiline “şerefsiz”, dedi. Başkanın önerdiği kınama cezası @Akparti ve @MHP_Bilgi milletvekillerince reddedildi.
— cihangir islam (@cihangirislam) July 29, 2020
TBMM TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTI.
YAZIK … pic.twitter.com/TaILiDbQqa
Yeni kanunla, Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal ağlara yaptırım uygulanacak. Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı merkezli sosyal ağ sağlayıcısı, Türkiye’de en az bir temsilci bulundurmak zorunda olacak. Yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 30 milyon liraya kadar para ve erişim engelleme cezaları verilecek. Bu şirketler verilerini de Türkiye’de bulundurmak zorunda olacak.
Değerli arkadaşlar;
— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) July 28, 2020
Son nefes alabildiğimiz mecra olan sosyal medya hakkında bugün TBMM'de çok kötü bir yasa görüşülüyor. Tüm gücümüzle bu yasaya karşı durmalıyız
Biz TBMM'de, siz sosyal medyada gerekeni yapalım
İfade özgürlüğümüze sahip çıkalım, yasakları yenelim
Yeni yasayla erişimin engellenmesi kararı yerine, içeriğin çıkarılması kararının verilmesine de imkan sağlanıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ülkemizdeki sosyal medya kullanıcılarının haklarını koruyacak düzenlemeye dair yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) July 29, 2020
Milletimiz için artık daha güvenli ve temiz bir dijital ortam tesis edilecek, platformlar sorumluluklarını yerine getirecek.
Hayırlı uğurlu olsun. pic.twitter.com/VKa337BWTo
Eğer bir kişi sosyal ağ sağlayıcısına başvurup içerik kaldırılmasını talep ederse, sosyal ağ sağlayıcısı bu talebe en geç iki gün içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda olacak.