Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da yeni iş yasasına karşı boykot başlatıldı, binlerce kişi sokağa çıktı

Endonezya’da polis, yeni iş yasasını protesto etmek isteyen işçilere müdahale etti ve 23 kişiyi gözaltına aldı. 

Ülkede dün Başkan Joko Widodo’nun “omnibus” iş yasasını protesto etmek için üç günlük ulusal boykot başlatıldı. Boykotun başlatıldığı gün hak ve güvencelerinin yok sayıldığını belirten binlerce işçi ve öğrenci sokağa çıktı.

Endonezya’da yayın yapan Elshinta radyosu, Twitter üzerinden Banten şehrinde polisin yüzlerce protestocuya su topu fırlattığını gösteren bir video paylaştı.

https://twitter.com/wordvar_/status/1313517440324657152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1313517440324657152%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2F2020%2Foct%2F07%2Findonesia-police-use-water-cannon-and-teargas-to-disperse-labour-law-protests

Banten ili polis sözcüsü Edy Sumardi Priadinata, durumun kontrol altına alındığını ve iki polis memurunun protestocular tarafından atılan kaya parçaları nedeniyle yararlandığını söyledi. Sözcü Sumardi, 14 protestocunun da bugün tutuklandığını duyurdu.

Bandung şehrinde de polis kaya parçaları ve havai fişek fırlatan, arabalara zarar veren protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. 

Protestocular yeni iş yasasını boykot ediyor.
(Barcroft Media/Getty Images)

Hükümet yetkilileri yeni yasanın istihdam sağlamak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için çıkarıldığını söylüyor. Endonezya’da piyasalar yeni yasanın onaylanmasını olumlu karşıladı. Ülkenin ana borsa endeksi, yüzde 1,31’e yükseldi ve Endonezya para birimi rupi değer kazandı. 

Ülkenin yatırım kurulu da yeni yasanın yabancı yatırımları kolaylaştıracağı için işçilerin refahına yönelik iyi bir adım olduğunu savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.