Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da mahkeme karar verdi: Altın Şafak partisi bir suç örgütü

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki mahkeme, beş yıl süren duruşmalardan sonra bugün Neo-Nazi partisi Altın Şafak’ın bir suç örgütü olduğu kararına vardı. Partinin kurucusu Nikos Mihaloliakos ve birçok eski milletvekili ile birlikte yabancı düşmanlığı yapan ve göçmen karşıtı tutum sergileyen partinin 68 üyesinin yargılandığı davada, Mihaloliakos dahil yedi eski milletvekili suçlu bulundu. Suçlular 10 yıl hapis cezası alabilir.

Altın Şafak’ın kurucusu Nikos Mihaloliakos

Soruşturmalar, 2013 yılında partiye bağlı kişilerce 34 yaşındaki antifaşist rapçi Pavlos Fyssas‘ın öldürülmesinden sonra başlamıştı. Eski bir kamyon şoförü olan katil suçunu itiraf etti. Cinayet büyük tepki gördü ve Altın Şafak, üst düzey parti üyelerinin bilgisi dahilinde muhaliflere ve yabancılara şiddet uygulayan paramiliter bir örgüt olmakla suçlandı. Üyeler ayrıca 2012’de Mısırlı bir balıkçının darp edilmesinden ve afiş asan bir komünistin çivili sopalarla dövülmesinden de sorumlu tutuldu.

Bu sabah mahkeme öncesinde antifaşist gruplar adliye önünde toplanmaya başladı. Karar açıklandığı sırada adliye binasının önünde siyasetçilerle birlikte yaklaşık 10 bin kişi vardı. Güvenlik güçleri de iki bin polis, bir drone ve bir polis helikopteriyle adliye önündeydi. Adliye binasının etrafı polis otobüsleriyle kapatıldı.

İçerde duruşma sürerken protestocular, “Fyssas yaşıyor, Naziler’i eziyor” “Halk, Naziler’i hapiste istiyor” sloganıyla pankartlar açtı. Karar açıklandığı sırada adliye binasının önünde çıkan arbedeye polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.