Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in Beatles lakaplı iki infazcısı rehinelere işkence etmekten hapis cezasına çarptırıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir mahkeme, İngiliz vatandaşı El Shafee Elsheikh ve Alexanda Kotey’i “IŞİD’in gardiyanları” olarak, Batılı rehinelere işkence ettikleri için hapis cezasına çarptırdı.

Alexanda Kotey (solda) ve El Shafee Elsheikh. (Foto: Hussein Malla/AP)

El Shafee Elsheikh (32) ve Alexanda Kotey (36), dört İngiltere vatandaşından oluşan IŞİD hücresini temsil ediyor. İkili, işkence ettikleri mağdurlar tarafından aksanları ve gaddarlıkları nedeniyle “Beatles” olarak anılıyor.

ABD’deki mahkeme hücreyi, adam kaçırma ve 20’den fazla rehineye işkence etmekten suçlu buldu. Nitekim gazeteci James Foley ve Steven Sotloff’un hücrenin propaganda videolarında kafası kesilmişti. 

IŞİD, rehineleri kendi başkenti olarak gördüğü Suriye’nin Rakka şehrinde hapsediyordu. Guantanamo’nun gardiyanlarının mahkûmlara yaptığı işkencelerin hepsi olmasa da birçoğunu rehinelerine uyguladıkları iddia ediliyor: Waterboarding, sahte infazlar, acılı stres pozisyonları, gıda yoksunluğu, 20 dakika veya daha uzun süre çubuklarla dövmek, bayılmaya neden olan boğmalar ve elektroşoklar. 

Çarşamba günü yapılan bir basın toplantısında Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Christopher A. Wray, IŞİD infazcılarının birkaç suçlamadan yargılanacaklarını söyledi. Bunlar arasında ölümle sonuçlandırılan rehin alma ve ABD dışında cinayet işlemek için komplo kurmak yer alıyor. Suçları kanıtlanırsa ikili, ömürlerinin sonuna dek hapishanede kalacak.  

Adalet Bakanı William P. Barr, “Bu suçlamalar yıllar süren zorlu çalışmaların ve IŞİD tarafından öldürülen vatandaşlarımız için adalet arayışımızın bir sonucu. Onları geri getiremeyiz ama onlar, aileleri ve Amerikalılar için adalet arayışı içinde olacağız” dedi. 

Elsheikh ve Kotey, 2018 yılında Suriye’de PYD tarafından yakalandı. 2019 yılının Ekim ayında Amerikan ordusu ikiliyi rehin aldı ve Irak’ta tuttu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.