Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört senedir Mali’de rehin tutulan Fransız kadın serbest bırakıldı

Batı Afrika ülkesi Mali’de dört yıldır rehin tutulan Fransız hayırsever Sophie Pétronin, dün (8 Ekim) serbest bırakıldı. El Kaide bağlantıları bulunan silahlı yerel bir radikal İslamcı grup, Pétronin’i Gao kentinde, 2016 yılında esir almıştı. 

Bugün 75 yaşında olan Pétronin, yetersiz beslenen çocuklara yardımda bulunmak için 2001 yılında Mali’nin Gao şehrine taşındı. Kırmızı arabasıyla kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Petronin’e halk, “Sophie Anne” (Mama Sophie) diye hitap etmeye başladı. Yerel halkın dilini konuşabilen kadın, ülkedeki risklerin farkında olmasına rağmen görevinden vazgeçmedi.

2012 yılında El-Kaide bağlantılı radikal İslamcı gruplar, Mali’de yönetimini ele geçirdi. Pétronin, bu gelişmenin ardından çalıştığı hayır kurumuna 2016 yılında gönderdiği raporda, “Batılılar’ın kaçırılması riski bölgede çok yüksek” dedi ve “dikkatli olacağına” söz verdi.

“Çocuklar masumdur, büyümeye hakları var

Pétronin, Gao’daki faaliyetleriyle ilgili olarak 2013 yılında çıkan kitabında “Istırabınızı tamamen dindiremem ancak kurtarılmış bir hayat, yaşanmış bir hayattır. Çocuklar masumdur, büyümeye hakları var” diye yazmıştı.

Hayırsever kadının eşi Jean-Pierre Pétronin, eşinin kaçırılmasının ardından, “Gao çocukları için yaptığı onca şeyden sonra bunun yapılması akıl kârı değil. Teröristlerin umrunda bile değil” diyerek tepki göstermişti.

Sébastien Chadaud-Pétronin, annesine bir an önce kavuşmayı bekliyor.

Oğlu Sébastien Chadaud-Pétronin, annesinin serbest bırakılması haberi üzerine “Çok hasta ve güçten düşmüş halde olmasını bekliyorum [annemin]. Umarım hâlâ gözleri görüyordur, ayakta durabildiğini zannetmiyorum. Her ne durumda olursa olsun, akıl sağlığının yerinde olduğunu biliyorum. Onu görmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.