Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’daki karantina gemisinde bulunan mülteci çocuğun ölümü hakkında soruşturma başlatıldı

İtalyan savcılar, koronavirüs salgını kapsamında sığınmacıları izole etmek için kullanılan “karantina gemisinde” bulunan 15 yaşındaki Abou isimli bir çocuğun ölümü hakkında soruşturma başlattı.

Fildişi Sahili’nden yola çıkan Abou, 18 Eylül’de Orta Akdeniz’de İspanyol bir sivil toplum kuruluşunun gemisi olan Proactiva Open Arms tarafından kurtarıldı ve diğer 200 göçmenle birlikte karantina için Sicilya açıklarındaki bir feribota aktarıldı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, Abou çok hastaydı, susuz kalmıştı, yetersiz beslenmişti ve vücudunda belirgin işkence izleri vardı ancak tıbbi muayenenin ardından Palermo’daki bir hastaneye nakledilmesi emredildiği halde 30 Eylül’e kadar gemide kaldı.

Hastaneye nakledilmesinden iki gün önce komaya giren 15 yaşındaki Abou’nun geçen pazartesi (5 Ekim) günü öldüğü açıklandı.

İtalya, salgının en yoğun olduğu nisan ayında yayımlanan bir hükümet kararnamesi gereği kurtarılan mültecilerin kamplara götürülmeden önce 14 gün karantinada kalmaları için feribotlar kullanılmaya başlanmıştı. Bu kapsamda İtalya’da aktif durumda olan ve her biri yüzlerce kişiyi taşıyan en az üç karantina gemisi var.

Gemiler, denizde kurtarılan insanların fiziksel ve zihinsel sağlığına zararlı olduğu kadar sığınmacılara yardım sağlayacak uygun tıbbi ekipmana sahip olmadıkları için uzmanlar tarafından eleştirildi.

İtalya’nın güneyinde yer alan ve “karantina gemilerinin” bulunduğu Palermo şehir savcıları, salı (6 Ekim) günü Abou’nun ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

Palermo’da davadan sorumlu avukat Michele Calantropo, “Çarşamba (7 Ekim) günü yapılacak otopsinin sonuçlarını bekliyoruz. Ön araştırmalardan çıkan, 600’den fazla göçmen taşıyan feribotta sadece bir doktorun olduğu” dedi.

Sözde karantina gemileri sadece işe yaramaz değil, göçmenlerin sağlığı için de çok tehlikeli”

Palermo’nun Policlinico Hastanesi’nde göçmenlerin sağlığını izlemekten sorumlu Doktor Mario Affronti, “Bu sözde karantina gemileri İtalyanlar’ın haksız korkularını yatıştırma amacına hizmet ediyor. Bu gemiler sadece işe yaramaz değil, aynı zamanda göçmenlerin sağlığı için de çok tehlikeli olabilirler. Acil yardıma ihtiyaç duyan, travma ve şiddete dayanmış çok savunmasız hastalardan bahsediyoruz. Bir gemide daha fazla zaman geçirmek, onların fiziksel ve zihinsel acılarını kötüleştirmek ve yoğunlaştırmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmez” dedi.

Policlinica Hastanesi, 15 yaşındaki sığınmacının ölümü ile ilgili, “Abou küçüktü. Ulusal ve uluslararası kanunlara göre küçükler bu gemilerde bulunmamalıdır. Anti-koronavirüs önlemleri nedeniyle 15 yaşında bir çocuğun ölmesi kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Palermo’daki aktivist forum Antirazzista, salı (6 Ekim) günü bir protesto düzenledi. Antirazzista yetkilileri, “Çocukları bile taşıyan ve yolcuları görünmez görünen bu gemilerde neler olduğunu bilmek istiyoruz” dedi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.