Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 811. haftada, 13 Eylül 1980’de gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 112. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 811. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun üstlendi. Açıklamayı, gözaltında öldürülen İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost okudu. Açıklamada, 40 yıl önce Kars’ta da gözaltına alınıp kaybedilen Cemil Kırbayır için adalet istendi. 

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ertesi günü gözaltına alınan ve kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kız kardeşi Fatma Kırbayır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şu cümlelerle seslendi: “40 yıl önce abimi gözaltına aldılar. Her yeri aradık bir sonuç alamadık. Cumhurbaşkanı, anneme söz verdi. Maalesef ondan da bir haber alamadık. Verilen sözleri, annemin vasiyetini yerine getirin. Kemiklerimizi verin, annem mezarında rahat uyusun.”

Açıklamayı okuyan Alaz Erdost, “Devlet, Berfo Anne’ye verdiği sözü tutmalı; Cemil Kırbayır’ın akıbetini açıklayacak, TBMM Raporu’nda da isimleri geçen fail ve sorumluların yargılanmasını sağlayacak adli ve siyasi iradeyi göstermelidir” dedi. 

“Devlet, Berfo Anne’ye verdiği sözü tutmalı”

Tüm hak arama yollarını kullandıkları halde sonuç alamadıklarını dile getiren Erdost şunları ekledi: “Cemil Kırbayır’ın kaybedilmesinden 31 yıl sonra, dönemin başbakanı Erdoğan, Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmede anne Berfo Kırbayır’ı da dinledi ve hemen ardından verdiği talimatla Cemil Kırbayır’ın akıbetinin araştırılması için TBMM’de İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyon çalışmaları sonucunda Cemil Kırbayır’ın gözaltındayken işkence sonucu öldürüldüğü ve cesedinin ölümüne sebebiyet veren kamu görevlilerince ortadan kaldırıldığı devletin raporuna girdi. Komisyon, TBMM adına sorumlular hakkında Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık harekete geçince arşivdeki evraktan, Türkiye Barolar Birliği’nin başvurusu ile olaydan altı yıl sonra, Kars Savcılığı’nın bir soruşturma başlattığı ancak soruşturmada 2002 yılında takipsizlik kararı verildiği ve kararın aileye tebliğ edilmeksizin kapatıldığı açığa çıktı. Aile bu takipsizlik kararının kaldırılması talebiyle Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme takipsizlik kararını kaldırdı ve soruşturma başladı. Ancak tam dokuz yıldır soruşturmada herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Son olarak Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Adalet Bakanlığı Yargıtay’a, Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı için ‘kanun yararına bozma’ başvurusu yaptı. Devlet, Berfo Anne’ye verdiği sözü tutmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.