Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını yüzünden gıda yardımları azaldı: Uganda’da 500 bin mülteci açlıktan ölmek üzere

Uganda’da bulunan yaklaşık 500 bin mülteci koronavirüs salgını sebebiyle getirilen kısıtlamalar ve yiyecek yardımındaki kesintiler yüzünden yeterli yiyecek bulamıyor. 

Bu yılki Nobel Barış Ödülü‘nün sahibi Dünya Gıda Programı (WFP) olurken Uganda‘da bulunan 13 mülteci kampında, yaklaşık 91 bin insanın aşırı derecede açlık yaşadığı açıklandı. Entegre Gıda Güvenliği Sınıflandırması (IPC) tarafından açıklanan istatistiklere göre 400 binden fazla mültecinin açlık seviyesi kriz durumunda, 135 bin çocuk akut olarak yetersiz besleniyor ve acil tedaviye ihtiyaç duyuyor. IPC, yardımlardaki kesintilerin devam etmesi halinde durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.  

Nisan ayında, Dünya Gıda Programı’nın Uganda merkezi, Güney Sudan‘da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nde ve Burundi‘de 1,4 milyondan fazla mülteciye yapılan gıda yardımlarında ve nakit transferlerinde yüzde 30 azalma olduğunu açıklamıştı. Dünya Gıda Programı Uganda Direktörü El-Khidir Daloum, “Maalesef kesintiler, Uganda’da koronavirüs salgınının yayılması sebebiyle hükümet tarafından alınan, mülteci kamplarında da uygulanan kısıtlama kararları ile aynı zamana denk geldi. Bu kısıtlamalar nedeniyle mülteciler, Dünya Gıda Programı’nın gıda yardımından yararlanamadı veya başka geçim kaynakları fırsatlarından yararlanmak için yerleşim yerlerinin dışında çalışamadılar” dedi. Dünya Gıda Programı, bu ay yapılacak yardımların yüzde 10 azalabileceğini duyurdu.

Daloum, Dünya Gıda Programı’nın kamplarda yaşayan mültecilere, yıl sonuna kadar tam yardım sağlamak için 15.3 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Aktivistler, ciddi bir gıda kıtlığının mültecilerin hayatlarını büyük bir riske atacağı ve ev sahibi topluluklarla aralarındaki gerilimi artıracağı konusunda uyarıyor. Önceki ay, Uganda’da bir su dağıtım noktasında yerel halk ve mülteciler arasında çıkan çatışmada 10 kişinin ölmesinden sonra bölgeye güvenlik güçleri konuşlandırılmıştı. 

Salgından ve yardımlardaki kesintilerden en ciddi şekilde etkilenen bölge ise 232 binden fazla insana ev sahipliği yapan Kuzey Uganda‘daki Bidi Bidi bölgesi.

Gıda Hakları Birliği (Food Rights Alliance) programları başkanı Jude Ssebulin, “Aç bir insanı kontrol etmek çok zor, bu ciddi bir istikrarsızlık kaynağı. Bu kriz, devletin mültecileri beslemek için çok fazla dış yardıma bağımlı olmasının bir sonucu olarak ortaya çıktı” dedi.

Atrocities Watch Africa Genel Müdürü Dismas Nkunda ise gıda yardımlarını daha fazla azaltmanın mülteciler için ölüm anlamına geldiğini söyledi: “Bu savunmasız insanların hayatlarını yaşamaları için fonları seferber etmemiz gerekiyor.”

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.