Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tacikistan’da sürpriz yok: 28 yıldır ülkeyi yöneten İmamali Rahman yedi yıl daha cumhurbaşkanı

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkede pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 90’ın üzerinde oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. 1992 yılından beri ülkeyi yöneten 68 yaşındaki Rahman, yedi yıl daha Tacikistan’ın cumhurbaşkanı olarak görev yapacak.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Tacikistan’da 28 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, pazar günü (11 Ekim) düzenlenen seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Aynı zamanda iktidardaki Halk Demokrat Partisi’nin lideri olan Rahman, oyların yüzde 90,92’sini aldı. Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu, 4 milyon 221 bin seçmenin oy kullandığı seçimlere katılım oranının yüzde 85,39 olduğunu açıkladı.

Üst üste beşinci kez Tacikistan’ın cumhurbaşkanı olarak seçilen Rahman’ın göreve geldiği seçimlerin hiçbiri uluslararası gözlemciler tarafından takip edilmedi. 2016’da kabul edilen yasa değişikliğiyle birlikte Rahman resmen “barış ve ulusal birliğin kurucusu ve ulusun lideri” olarak tanımlandı. Aynı tarihte Rahman’ın cumhurbaşkanlığı görev süresi “sınırsız” olarak tanımlanırken bazı insan hakları grupları, yasa değişikliğinden bu yana Tacikistan’da muhalefet, medya ve sivil toplum üzerindeki baskının arttığını belirtiyor. Ülkenin iktidara karşı muhalif tavrıyla bilinen tek siyasi partisi olan Tacikistan Sosyal Demokrat Partisi ise pazar günkü seçimleri boykot ederek aday göstermedi. 

Tacikistan’ın komşu ülkelerinden Kırgızistan ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden Belarus’ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan protestolar hâlâ devam ederken benzer gelişmelerin Tacikistan’da yaşanması pek olası görünmüyor. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan seçmen Safar Mallayev (66), “muazzam deneyimi” nedeniyle İmamali Rahman’a oy verdiğini söylüyor ve “En önemlisi barış. Barış olursa gerisi hallolur” diye ekliyor. 

Sovyetler Birliği’nin ardında bıraktığı en zayıf ekonomiye sahip ülkelerden biri olarak bilinen Tacikistan’da, çoğunluğu Rusya’da olmak üzere 1 milyondan fazla Tacik yurtdışında çalışıyor ve kazandıkları parayı ailelerine gönderiyor. Londra’da risk araştırma uzmanı olarak görev yapan Alex Kokarov, yurtdışında çalışan Tacik işçilerin evlerine gönderebildikleri para miktarının yılın ilk yarısında yüzde 15 ila 25 oranında azaldığını belirtti. 

Bu yılın başından itibaren koronavirüs salgını nedeniyle Rusya’da çalışan çok sayıda Tacik işçinin işini kaybettiğini belirten Kokharov, “Eğer Rusya’daki işlerini kaybeden bu insanlar evlerine dönerse, Tacikistan’daki işsiz sayısı da artacaktır. Böyle bir durumda, ülkenin hem ekonomik hem siyasi istikrarı tehlikeye girebilir” diye konuştu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.