Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de yoksul üniversite öğrencileri okulu bırakıyor, Hindistan’da çocuk emeği sömürüsü salgında daha da arttı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs aşısı geliştirme çalışmaları yapan Johnson & Johnson, bir aşı gönüllüsünde teşhis edilemeyen bir hastalık görülmesi üzerine aşı çalışmalarını durdurdu. ABD’de yoksul üniversite öğrencileri okulu bırakıyor. Hindistan’da salgınla beraber çocuk işçilerin sayısı yükseliyor. Çin’de iki ay sonra ilk yerel vaka görüldü. Yedi aydır Peru’daki Machu Picchu antik kentini ziyaret etmek isteyen Japon turist, sonunda muradına erdi. Dünyaca ünlü antik kent, yalnızca bir Japon turist için açıldı. Salgın ABD’nin New York şehrinde ikinci el otomobil satışlarını patlattı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Johnson & Johnson, aşı çalışmalarını durdurdu

Koronavirüs aşısı çalışmalarında geçen ay üçüncü faza geçen ABD merkezli kozmetik ve ilaç firması Johnson & Johnson, aşı gönüllülerinden birinde teşhis edilemeyen bir rahatsızlık görülmesi üzerine aşı çalışmalarını durdurma kararı aldı

İngiltere merkezli uluslararası ilaç firması AstraZeneca da geçen ay ABD’deki aşı çalışmalarını, iki gönüllüde ortaya çıkan ciddi rahatsızlıklar üzerine durdurmuştu.

ABD’de yoksul üniversite öğrencileri okulu bırakıyor

ABD’de çok sayıda yoksul üniversite öğrencisi salgın sürecinde okulu bırakmak zorunda kaldı. Geçen seneye göre üniversiteye kayıt yaptıran yeni öğrencilerin sayısı da yaklaşık yarım milyon kişi azaldı. Okullar açıkken kütüphanede ders çalışan birçok öğrenci, evde internet bağlantısına ve/veya bilgisayara sahip olmadığı için okulu bıraktı. Kimi öğrenciler ise okul ücretlerini ödeyemediği için eğitimlerine ara verdi. 

Çin’de iki ay sonra ilk yerel vaka görüldü

Koronavirüs salgınının çıkış noktası olan Çin’de iki aylık bir aranın ardından yerel kaynaklı koronavirüs vakaları görülmeye başlandı. Ülkede pazar (11 Ekim) günü 21, pazartesi (12 Ekim) günü ise 13 kişinin koronavirüse yakalandığı açıklanırken yeni vakaların yedisinin denizaşırı ülkeye gelenlerden, geri kalanının ise yerel olduğu belirtildi.

Çin’de şimdiye kadar 85 bin 591 kişi koronavirüse yakalandı. 4 bin 634 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Hindistan’da koronavirüsle beraber çocuk emeğine talep artıyor

Koronavirüs sebebiyle Hindistan’da çocuk işçiye talep arttı. The Guardian’ın haberine göre, ülkenin Bihar eyaletinden Racastan bölgesine çalıştırılmak üzere götürülen 70’ten fazla çocuk bir yolcu otobüsünde yakalandı.

Otobüstekilerden biri 12 yaşındaki dördüncü sınıf öğrencisi Deepak Kumar’dı. Koronavirüs sebebiyle okullar kapatıldığından beri örgün eğitim göremeyen Kumar’ın günlük işlerde çalışan ailesi, virüs sebebiyle işlerini bırakmak zorunda kaldı. Ailesinin durumunun gittikçe kötüleştiğini gören ve çoğu gün evde yiyecek bir yemek bulamayan Kumar, iş aramaya başladı.

Yalnızca Kumar’ın yaşadığı Bihar’da yaklaşık 80 bin çocuk işçinin olduğu tahmin edilirken Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children) Hindistan Şubesi Müdürü Prabhat Kumar, “Son altı ayda çocuk evlilikleri ve çocuk işçilik, yoksulluk ve borç içinde yaşayan ailelerin tek çıkar yolu oldu. Aynı zamanda ucuz çocuk emeğine talep de fazlasıyla arttı. Deneyimlerimiz gösteriyor ki çalışıp eve az da olsa para getiren çocuk, bir daha eğitime dönemiyor. Yoksulluk ve sömürü döngüsü içerisinde kayboluyor. Bu çocuklar asgari ücretten daha az alıyor ve günde 16 saat çalıştırılıyor. Çoğunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor” dedi.

Salgın New York’ta ikinci el otomobil satışlarını patlattı

ABD’nin New York şehrinde ikinci el otomobil rüzgârı esiyor. Salgından dolayı toplu taşımayı kullanmaktan kaçınan New York sakinleri, ikinci el otomobillere yöneldi. Yeni araç alan şehir sakinleri, virüsten dolayı oluşan bu durumun geçici olacağını umduklarını, salgın bitince otomobillerini satacaklarını söylüyor.

Evden çalışma döneminde büyük bir azalma beklenilen New York trafiğinin, geçen yıla kıyasla sadece yüzde 9 azaldığı öğrenildi.

Yedi aydır kapalı olan Machu Piccu antik kenti bir Japon turist için açıldı 

Yedi aydır Peru’daki Machu Picchu antik kentini ziyaret etmek isteyen Japon turist, sonunda muradına erdi. Dünyaca ünlü antik kent, yalnızca bir Japon turist için açıldı.

Jesse Katayama adındaki 27 yaşındaki Japon turist, koronavirüs salgını bütün dünyaya yayılmadan hemen önce Machu Picchu’yu görebilmek için Peru’yu ziyaret etmiş ancak tarihi kent koronavirüs önlemleri dolayıyla mart ayında kapatılmıştı. Yedi aydır yetkililere antik kenti görmek istediğini söyleyen Katayama, sonunda Peru Kültür Bakanı Alejandro Neyra’ya ulaşarak özel izinle Machu Picchu’ya girme şansını yakaladı.

Peru Kültür Bakanı Alejandro Neyra, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Peru’ya antik kente girme hayalleriyle gelen Japonyalı turistin ülkesine dönmeden önce dileğini gerçekleştirmek için park müdürümüzle yaptığımız görüşme sonucu antik kente girişine izin verildi” dedi.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.