Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Yeni Zelanda’daki seçimlere iki gün kala, bir partinin hesabını yanıltıcı bilgiler paylaştığı gerekçesiyle kapattı

Facebook, Yeni Zelanda’da cumartesi (17 Ekim) günü yapılacak seçimlerinden önce Yeni Zelanda Gelişim Partisi’nin hesabını kapattı. Facebook konu hakkında yaptığı açıklamada partiyi, koronavirüs salgını hakkında yanıltıcı bilgiler paylaşmakla suçladı.

Bir Facebook sözcüsü, “Kimsenin platformlarımızda koronavirüs hakkında fiziksel zararlara neden olabilecek yanlış bilgiler paylaşmasına izin vermiyoruz” açıklamasını yaptı. Yeni Zelanda Gelişim Partisi Eşbaşkanı Billy Te Kahika Facebook’u, seçimlere müdahale etmekle suçladı ve “Facebook resmi olarak Yeni Zelanda’nın 2020 seçimlerine müdahale etti” dedi. Facebook ise partinin hesabını “tekrarlanan ihlaller” nedeniyle kapattıklarını açıkladı.

Son haftalarda yalan bilgi, nefret söylemi ve partizanlık yapan sahte hesapları kapatan Facebook, Hindistan’da iktidarda bulunan Hindu milliyetçisi BJP’nin (Hindistan Halk Partisi) bir milletvekilinin hesabını da nefret söylemi nedeniyle engellemişti. Perşembe (15 Ekim) günü, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimlerinde Demokratlar’ın adayı Joe Biden hakkında New York Post‘un yaptığı bir haberi “iddia niteliğinde suçlamalar” içerdiği için engelleyen platform ayrıca, Yahudi soykırımını inkâr eden veya yalanlayan içerikleri de engellemeye başladı.

Yeni Zelanda Gelişim Partisi, sosyal medyada koronavirüs salgını hakkındaki açıklamalarıyla ünlendi. Koronavirüsün yalan olduğunu ve halkı köleleştirmek için bir komplo olduğunu savunan partinin Facebook hesabı, ağustos sonundan ekim başına kadar 5,3 milyon defa görüntülendi. 5 milyon nüfusa sahip bir ülkede yeni bir partinin hesabının bu kadar popüler olması kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.