Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya donanması, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından atılan Tallboy isimli “deprem bombası”nı patlatarak imha etti

Polonyalı askeri dalgıçlar, liman kenti Swinoujscie açıklarındaki bir nakliye kanalında, İkinci Dünya Savaşı döneminde İngilizler tarafından atılan 6 tonluk “Tallboy” isimli bombayı uzaktan etkisiz hale getirdi

Operasyondan bir gün önce, Polonya Savunma Bakanlığı, bombanın ülkede bulunan en büyük bomba olduğunu ve Polonya donanmasının 8. Sahil Savunma Filosu’ndan dalgıçların, bombayı uzaktan etkisiz hale getirmeye çalışacağını duyurmuştu.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi uzmanlarına göre Polonya, İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana topraklarından patlayıcı savaş kalıntılarını temizliyor. 1944’ten 2003 yılına kadar 96 milyon parçadan fazla patlayıcı mühimmatın yaklaşık 866 milyon dolarlık maliyetle imha edildiğini söyleyen uzmanlar, 1944’ten 1989 yılına kadar Polonya’da patlamamış mühimmatın 4 binden fazla insanın hayatına mal olduğunu belirtti.

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından 1943’te tasarlanan Tallboy, savaş sırasında denizaltılar, viyadükler ve köprüler gibi yüksek maddi değeri olan hedeflere yönelik saldırılarda kullanıldı. 

1945’te Swinoujscie’de demirleyen Alman kruvazörü Lützow gibi gemilere de Tallboy bombası atıldığını söyleyen askeri tarih uzmanları, Tallboy bombalarının Kasım 1944’te Alman zırhlısı Tirpitz’i Kuzey Norveç açıklarında batırdığını düşünüyor.

Tallboy, Alman hedeflerine düşen 22 tonluk Grand Slam bombasından sonra, savaş sırasında İngiliz uçakları tarafından kullanılan en büyük ikinci bombaydı. Tallboy ve Grand Slam, karada neden oldukları yıkım nedeniyle “deprem bombaları” olarak biliniyordu.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.