Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de hasta sayısı 8 milyonu geçti, DSÖ’ye göre Remdesivir hasta tedavilerinde ölümleri engelleyemiyor, Avigan isimli ilaç koronavirüse çare olabilir

ABD’de toplam vaka sayısı sekiz milyonu aştı. İsviçreli Muhafızlar arasında koronavirüs vakaları artıyor, Papa’nın sağlık durumu tehlikede. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs tedavisinde yetkilendirilmiş tek antiviral ilaç olan Remdesivir’in ölümleri engellediğini açıkladı. Fujifilm’in Avigan isimli ilacı koronavirüs salgınına çare olabilir. Singapur ve Hong Kong karantinasız uçuşlar için anlaştı. Çin, 15 Ekim’de anakarada 24 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de toplam vaka sayısı sekiz milyonu aştı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) epidemiyologlar, 17 eyalet genelinde vakalarda daha önce görülmemiş dalgalanmalar yaşandığı için endişe duyuyor. Alaska, Minnesota, Montana ve Wisconsin de dahil olmak üzere çoğu eyalet, virüs ülkeye girdiğinden beri haftalık olarak en yüksek vaka sayısını bildirdi. Böylece ABD’de toplam vaka sayısı sekiz milyonu aştı.

Yeni vakalar, son iki hafta içinde 41 eyalette artarken, dokuz eyalette vaka sayıları sabit durumda fakat ülkedeki hiçbir eyaletteki vaka sayıları kalıcı bir düşüş göstermiyor.

Önceden, vaka sayılarının nispeten düşük olduğu kuzeydoğu eyaletlerinde hasta sayıları hızla yükselmeye başladı. Güneyde ise yaz aylarından beri vaka sayısı artıyor.

Vaka artışlarındaki en önemli sebeplerden birinin okulların açılması olduğu öne sürülüyor. Ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Anthony S. Fauci, ülkenin birçok bölgesinde görülen vaka artışlarının önümüzdeki aylarda korkunç sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanların uyarılarına rağmen ABD Başkanı Donald Trump, salgını hâlâ küçümsüyor. Yerel yetkililerin kısıtlama kararlarını eleştiren Trump, ”Artık kısıtlama uygulaması yapmayacağız, iyiye gidiyoruz” dedi. 

ABD’de yardımlar azalıyor, yoksulların sayısı artıyor

ABD’de yapılan araştırmalar, bahar aylarında yapılan ve milyonlarca Amerikalı’yı yoksulluktan kurtaran yardımların azaldığını ve yoksulluk seviyesinin koronavirüs salgınından öncesine göre çok daha yüksek seviyelerde olduğunu ortaya koydu. 

Columbia Üniversitesi‘ndeki araştırmacılara göre, Cares Yasası olarak bilinen 2 trilyon dolarlık acil durum paketi salgın başında dört milyon insanı yoksulluktan kurtarmıştı, mayıs ayından bu yana ise yoksul insanların sayısı sekiz milyon arttı. Chicago Üniversitesi ve Notre Dame Üniversitesi’den araştırmacılar ise son üç ayda yoksul insanların sayısının altı milyon arttığı ve durumun en çok siyahlar ve çocuklar için kötüye gittiği sonucuna ulaştı.

Gelişen iş piyasasına rağmen meydana gelen bu artış, ekonominin çok yavaş toparlandığına dair bir gösterge. Demokratlar’ın kontrolü altındaki olan Temsilciler Meclisi, ekonomiyi canlandırmak ve yardımları devam ettirebilmek için trilyonlarca dolarlık önergeleri kabul etti ancak Cumhuriyetçiler’in liderliğindeki senato üyeleri daha düşük maliyetli paketler önerdi. Başkan Donald Trump ise seçimlerden önce bu görüşmeleri iptal etti. 

Geçen ay United Airlines, Disney ve Allstate gibi büyük işverenler onbinlerce çalışanını işten çıkardı; eğlence ve konaklama sektöründeki diğer şirketlerden de işten çıkarmaların yaşanması bekleniyor.  

İsviçreli Muhafızlar arasında koronavirüs vakaları artıyor, Papa’nın sağlık durumu tehlikede

Vatikan pazartesi (12 Ekim) günü Papa’nın korunmasını üstlenen İsviçreli Muhafızlar’ın dört üyesinin koronavirüse yakalandığını duyurmuştu. Bu sayının 11’e yükselmesi, Papa Francis’in sağlık durumu hakkında endişelere yol açtı.  

DSÖ açıkladı: Remdesivir, hasta tedavilerinde ölümleri engellemiyor

ABD’de koronavirüs tedavisi için yetkilendirilmiş tek antiviral ilaç olan Remdesivir, Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü 11 binden fazla kişinin katıldığı bir araştırmaya göre, hastalar arasında ölümleri engelleyemiyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan bir denemenin ardından mayıs ayında Gıda ve İlaç Dairesi tarafından ilaca acil durum izni verildi ve Remdesivir’in ağır durumdaki koronavirüs hastalarının iyileşme süresini azalttığı tespit edildi. Ancak bu çalışma da ilacın ölümleri engelleyemediğini ortaya çıkardı. 

Yine de ilaç, ABD’deki koronavirüs hastaları için standart tedavinin bir parçası haline geldi ve onayından bu yana Başkan Donald Trump da dahil olmak üzere binlerce hastaya uygulandı.

DSÖ’nün yürüttüğü araştırma, 30 ülkedeki 405 hastanede koronavirüs hastası 11 bin 266 yetişkin üzerinde yapıldı. Katılımcılara tek başına veya kombinasyon halinde dört ilaç verildi: Remdesivir, Hidroksiklorokin, Lopinavir, İnterferon. Yaklaşık 4 bin 100 katılımcı ilaç tedavisi almadı.

Fujifilm’in Avigan isimli ilacı koronavirüs salgınına çare olabilir

Fujifilm Holding cuma (16 Ekim) günü yaptığı açıklamada, ürettikleri grip ilacı Avigan’ın Japonya’da koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere onaylanmasını talep etti. Açıklamanın ardından şirket hisseleri yüzde 3 arttı. Nikkei gazetesinin haberine göre ilaca talepte bulunulduktan sonra bir ay içinde onay gelebilir. 

Genel olarak favipiravir olarak bilinen Avigan, Japonya’da bir grip ilacı olarak kullanılıyor. Dünya çapında en az 16 klinik araştırmanın konusu olan ilacın hayvan çalışmalarında doğum kusurlarına yol açması soru işaretlerine sebep olmuştu.

Hükümet ise Fujifilm’den, ilacının ulusal stoklarını üç katına çıkarmasını istedi. Şirket yaptığı açıklamada, bu hedefi ve diğer ülkelerin ilacı tedarik etme taleplerini karşılamak için ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi. Fujifilm Avigan’ın küresel haklarını bu yılın başlarında Hindistan’daki Dr. Reddy’s Laboratories’e sattı. İlaç Rusya ve Hindistan’da koronavirüs tedavisinde kullanılıyor. 

Geçen hafta Japonya’daki 156 koronavirüs hastasının üzerinde yapılan testlere göre Avigan ile tedavi edilenlerin ortalama 11 gün sonra iyileştiği açıklandı. 

Singapur ve Hong Kong karantinasız uçuşlar için anlaştı

İki hükümetin perşembe (15 Ekim) günü yaptığı açıklamaya göre, Singapur ve Hong Kong, her iki ülkede yaşayanların herhangi bir karantinadan muaf tutularak seyahat edebileceğine karar verildi. 

Hong Kong ulaştırma şefi, Asya’nın önde gelen merkezleri arasındaki dönüm noktası niteliğindeki koronavirüs düzenlemesinin muhtemelen dünyanın ilk çift yönlü seyahat balonunu oluşturacağını söyledi. Vatandaşların ülkeler arası seyahat etmesi için koronavirüs testlerinin negatif sonuç vermesi gerekiyor ancak seyahat sırasında veya sonrasında herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Ayrıca havayolları bu uçuşları transit yolcuların kullanımına açamayacak. 

Avustralya’da ilk karantinasız uçuş yapıldı

Yeni Zelandalı yüzlerce yolcu Avustralya’ya gelmeye başladı. Yetkililer onaylanmış uçuşlarla gelen yolcuların uluslararası turizmi yeniden canlandırmak amacıyla karantinaya alınmayacağını bildirdi. Buna göre, Yeni Zelanda’dan karantinasız uçuşlarla seyahat edenler Yeni Güney Galler, Avustralya Başkent Bölgesi ve Kuzey Bölgesi’ne karantinaya girmek zorunda kalmadan gidebilecek.

Fakat bu uygulama karşılıklı değil. Yeni Zelanda gelen yolcuları tek kişi için 2 bin dolar olan ve aile üyeleri arttıkça maliyeti de artan iki haftalık karantinayı zorunlu tutuyor. Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, Yeni Zelanda’nın Avustralya’dan gelenler üzerindeki kısıtlamaları kısa süre içince gevşeteceğini umduğunu söyledi.

Avustralya ikinci bir koronavirüs dalgasına maruz kalsa da hasta sayısı Avrupa ve Kuzey Amerika’ya oranla çok düşük durumda. Toplamda yaklaşık 27 bin vaka bildiren ülkede 904 kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Avustralya’daki ikinci koronavirüs dalgasının merkez üssü olan Victoria’da son 24 saatte yalnızca iki yeni koronavirüs vakası kaydedildi ve bu haziran başından bu yana en düşük günlük vaka sayısı.

Çin 24 yeni koronavirüs vakası bildirdi

Çin, perşembe günü (15 Ekim) anakarada 24 yeni koronavirüs vakası bildirdi, bir önceki gün vaka sayısı 10’du. Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni vakaların tamamı yurtdışı temaslı. Ayrıca bir gün önceki 23 hastaya kıyasla 10 yeni asemptomatik hasta bildirildi. Çin’de 15 Ekim itibarıyla 85 bin 646 doğrulanmış vaka ve 4 bin 634 koronavirüs kaynaklı ölüm kaydedildi.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.