Japon basınında yer alan haberlere göre Japonya hükümeti, Fukuşima Nükleer Santrali’nin radyoaktif maddeler içeren 1 milyon tondan fazla atıksuyunu okyanusa boşaltmaya hazırlanıyor. Fukuşima Nükleer Santrali, 2011 yılındaki şiddetli deprem ve tsunami nedeniyle hasar görmüştü. Tsunaminin ardından bölgede balıkçılık faaliyetlerinin çok zarar gördüğünü ve ancak toparlanabildiklerini söyleyen balıkçılar ve çevre koruma örgütleri, hükümetin bu kararına tepkili.

Fukuşima Nükleer Santrali, 2011 yılındaki şiddetli deprem ve tsunami nedeniyle hasar görmüş, yaşanan radyasyon sızıntısı nedeniyle binlerce kişi bölgeden tahliye edilmişti. Japon basınına yansıyan haberlere göre binden fazla atıksu tankında depolanan kirli su, 2022 yılından itibaren okyanusa karışmaya başlayacak. Tokyo hükümeti, önümüzdeki iki yılda süreç için hazırlıkların tamamlanmasını hedefliyor. Tanklardaki atıksuyun tamamen boşaltılması ise uzun yıllar sürebilir.
Kyodo Haber Ajansı’nda yer alan haberde, Japonya hükümetinin uzun zamandır santralin atıksuyunun buharlaştırılması, okyanusa salınması ya da depolanması için daha fazla atıksu tankının üretilmesi gibi çözüm önerilerini değerlendirdiği, konuyla ilgili resmi kararın ay sonunda açıklanabileceği belirtildi.
Japonya hükümetinden balıkçılara destek sözü
Bölgedeki balıkçılar ise Japon hükümetinin bu kararıyla birlikte deniz ürünlerine olan talebin azalmasından ve dokuz yıl önceki tsunamide önemli ölçüde aksayan balıkçılık faaliyetlerine yeni bir darbe vurulmasından endişeli. Balıkçıların endişelerine yanıt olarak hükümet, Fukuşima’da balıkçılık faaliyetlerini destekleyeceklerini ve deniz ürünlerine talebin azalmayacağını açıkladı.
Çevre koruma örgütleri de Japon hükümetinin kararına karşı çıkıyor. Tsunamiyle birlikte yayılan radyasyonun neden olduğu endişeyle bölgeden deniz ürünü ithalatına hâlâ izin vermeyen Güney Kore de gelişmeleri yakından takip ediyor. Güney Kore, santralin atıksuyunun okyanus suyuna karışmasını “deniz ortamı için büyük bir tehdit” olarak görüyor.
Derleyen: Özge Çakır Somlyai