Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı çiftçilerin “etsiz burger” isyanı: “Tüketiciyi kandırıyorlar”

Et ürünlerinin karşısında bitki bazlı tüketim alternatiflerinin popülerleşmesine tepki gösteren Avrupalı çiftçiler, et içermeyen ürünlerin tüketiciye “burger”, “sosis” ve benzeri kelimelerle tanıtılmasını yasaklamaya çalışıyor.

Son yıllarda hayvan hakları ve iklim değişikliği başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı hayvan eti yemeyi bırakan kişilerin bitki bazlı olan ancak et ürünleri gibi servis edilen farklı lezzetlere yönelmeye başlamasıyla, “bitki bazlı et” firmalarının büyümesi ivme kazandı.

Ancak Avrupa genelindeki çiftçiler, hayvan ürünleri yerine bitki bazlı ürünleri tercih eden firmaların ürünlerini “burger”, “sosis”, “vegan burger”, “vegan peynir” gibi ifadelerle tanıtmasına karşı çıkıyor.

Avrupalı çiftçilerin bu talebi, pazartesi (19 Ekim) günü Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı olan Avrupa Parlamentosu‘nda (AP) sunulan bir yasa tasarısında da yer alırken AP vekillerinin çiftçilerden gelen bu öneriyi bu hafta içinde oylayacağı aktarıldı.

Yasa tasarısı kabul edilirse, AB ülkeleri genelinde, süt ürünleri kullanılmayan ürünlerde “yoğurt”, “peynir” gibi kelimeler ve hayvan eti kullanılmayan ürünlerde “et”, “sosis”, “bonfile”, “burger” gibi kelimeler kullanılamayacak.

Avrupa genelindeki çiftçilerin en büyük örgütü olan Copa-Cogeca’dan Jean-Pierre Fleury, geçen ay yaptığı bir açıklamada “Ürünleri pazarlamak için kullanılan kelimeler, ürünlerin kendisiyle olan bağını tamamen kaybetmiş durumda” demişti.

ProVeg isimli bir gıda ürünü örgütü tarafından yapılan açıklamada ise yasa tasarısında yer alan kelimelerin ürünlerin tadı ve dokusu hakkında önemli bir bilgi akışı sağladığı, örneğin tüketicilerin “vegan burger” satın alırken aldıkları üründe hayvan eti olmadığını bildikleri belirtildi.

Çiftçilerin yasa teklifi kabul edildiği takdirde AB Tarım Komisyonu, uygulamanın detaylarını AB üyesi ülkeler ile müzakere edecek.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.