Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kraliçe Elizabeth, Londra’da bir teröristi deniz gergedanı boynuzuyla etkisiz hale getiren mahkum Steven Gallant’ı affetti

2019 yılının Kasım ayında İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen bir terör saldırısında Usman Khan adlı saldırganın durdurulmasına yardımcı olan mahkum Steven Gallant’a, “kraliyetin affetme yetkisi” kapsamında özel af getirilecek.

2005 yılında işlediği bir cinayet sebebiyle 17 yıl hapse mahkum edilen Steven Gallant (42), 29 Kasım 2019 tarihinde cezaevinden izinli olarak bir rehabilitasyon programına katılmak için Londra Köprüsü’nün yakınlarında bulunan Fishmonger’s Hall adlı binayı ziyaret etmişti. Programdan çıktıktan sonra bölgede bir karışıklık olduğunu fark eden Gallant, bıçağıyla bölgedeki insanlara saldıran Usman Khan’a (28) elindeki deniz gergedanı boynuzuyla (narval) müdahale etti ve polisin saldırganı yakalamasını kolaylaştırdı. Saldırıda Gallant’ın katıldığı rehabilitasyon programında görev yapan iki kişi hayatını kaybederken yedi kişi de yaralandı.

The Guardian’ın haberine göre, cezası 2022 yılında tamamlanacak olan Gallant’ın “kraliyetin affetme yetkisi” kapsamında 10 ay erken tahliye edilmesi istendi.

İngiltere Adalet Bakanı Robert Buckland, Kraliçe II. Elizabeth‘in Gallant’ı risk durumundayken gösterdiği kararlılıkla insanların hayatını kurtarması sebebiyle affettiğini ve “kraliyetin affetme yetkisinden” faydalanması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Gallant (solda) ve saldırıda ölen rehabilitasyon programı çalışanı Jack Merritt.

2005 yılında Gallant tarafından öldürülen itfaiyeci Barrie Jackson’ın oğlu ise Gallant hakkında verilen erken tahliye kararı için “Gallant neredeyse mahkumiyetini tamamladı. Rehabilitasyonun onun üzerinde bir değişime yol açtığı açık ve bu yüzden erken tahliye edilmesi yönündeki karar makul gözüküyor” dedi.

Garrant’ın affına ilişkin son kararı şartlı tahliye kurulu verecek. Kraliyetin affetme yetkisinden yararlanan son kişi, Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını savunan İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) üyesi Sean O’Callaghan‘dı.

Derleyen: Sema Kahriman

.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.