Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA ve Nokia, Ay’da 4G altyapısı kuracak

Telekomünikasyon şirketi Nokia, yeni bir pazara girdiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre NASA ve Nokia, kuracakları altyapıyla Ay’da ilk 4G bağlantısını sağlayacak.

Finlandiya menşeli telekomünikasyon şirketi Nokia, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (National Aeronautics and Space Administration – NASA) Ay’da uzun vadeli insan yaşam alanı kurma planlarının bir parçası olarak kablosuz 4G bağlantısı sağlayabilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. NASA’nın 2024’te gerçekleştireceği Artemis görevinin bir parçası olan proje için Nokia, 14.1 milyon dolar aldı.

Nokia, 4G bağlantısının 2022 yılının sonlarına doğru Ay yüzeyine bir uzay aracı sayesinde kurulacağını açıkladı. Firma yaptığı açıklamada, kurulacak ağın kendi kendini yapılandırabildiğini, gerçek zamanlı bir navigasyona sahip olduğunu, ayın üzerindeki uzay araçları tarafından kontrol edilebileceğini ve yüksek çözünürlüklü video akışı sağlayacağını belirtti. Proje kapsamında ayrıca, kurulacak 4G bağlantısının ileride 5G bağlantısına çevrilebileceği de açıklandı.

NASA, önceki hafta, ayda yaşam için gerekli ortamın sağlanması, kaynakların toplanması ve yeni yöntemler bulunması için şirketlere toplam 370 milyon dolarlık bütçe ayırdığını açıklamıştı. Bu bütçenin büyük bir kısmı uzay aracına yakıt sağlamak amacıyla kriyojenik (çok düşük sıcaklıkta yapılan) araştırmalar yürüten şirketlere verildi. 

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.