Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump ve Biden’ın perşembe akşamı son kez kozlarını paylaşacağı tartışma öncesi yeni kural: Söz hakkı verilen aday konuşurken diğerinin mikrofonu kapatılacak

ABD’de 3 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde karşı karşıya gelecek olan Donald Trump ve Joe Biden, 22 Ekim Perşembe akşamı son kez canlı yayında kozlarını paylaşacak. İlk kez 30 Eylül’deki canlı yayın tartışmasında bir araya gelen ikili, son yılların en kaotik ve gerilimin en yüksek olduğu başkanlık tartışmalarından birini gerçekleştirmişti. Perşembe akşamı aynı sorunların tekrarlanmaması için söz hakkı verilen aday konuşurken diğerinin mikrofonunun kapatılması şeklinde yeni önlemler alındı. Öte yandan Rolling Stone Dergisi yayın kurulu, Trump’ı “kati surette başkanlık görevine uygun olmayan bir adam” olarak tanımlayarak Demokratlar’ın adayı Biden’a açık destek verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bağımsız Başkanlık Müzakereleri Komisyonu (CPD) tarafından pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Donald Trump ve Joe Biden arasında düzenlenecek 90 dakikalık tartışma programı, 15 dakikalık altı bölüme ayrılacak. Her bölümün başlangıcında, iki adaya da sözü kesilmeksizin konuşması için iki dakika süre tanınacak. Ardından, adayların birbirine ve moderatöre yanıt verebileceği açık tartışmaya geçilecek. CDP tarafından yapılan açıklamada, “Üzerinde mutabık kalınan bu kuralın uygulanabilmesi için, iki dakika boyunca yalnızca söz hakkı verilen adayın mikrofonu açık olacak. Diğer adayın mikrofonu ise kapatılacak” denildi. 

Komisyonun açıklamasında ayrıca, “Yaptığımız görüşmelerden sonra iki tarafın da yeni düzenlemeden tamamen memnun olmadığını fark ettik. Bir taraf kuralların çok ileri gittiğini düşünürken, diğeri yeterince katı kurallar belirlemediğimizi düşünüyor. Biz bu önlemlerin doğru dengeyi sağladığını ve Amerikan halkının çıkarlarını koruduğunu düşünüyoruz, içimiz rahat” ifadelerine yer verildi. 

Perşembe akşamı televizyonun en çok izlendiği saatlerde ekranlarda görünmek, Trump için 3 Kasım’daki seçim öncesinde geniş bir kitleye hitap etmek için önemli bir fırsat. Trump’ın seçim ekibinin de tartışmayla ilgili kural değişikliklerine itirazlarını dile getirdiği belirtilirken Trump’ın seçim kampanyasını yürüten Bill Stepien şunları söyledi: “ABD başkanı, önyargılı Başkanlık Müzakereleri Komisyonu’nun kayırdıkları adaya avantaj sağlamak için son dakikada yaptığı kural değişikliklerine rağmen Biden ile yüzleşmeye hazır” dedi. 

Basın mensuplarına konuşan Trump, tartışma koşullarının adil olmadığını düşündüğünü belirterek “Katılacağım ama tartışma konularını değiştirmeleri ve tamamen önyargılı bir moderatörümüzün olması büyük haksızlık” dedi. 

lk kez 30 Eylül’de karşı karşıya gelen Trump ve Biden, son yılların en kaotik ve gerilimin en yüksek olduğu başkanlık tartışmalarından birini gerçekleştirmişti. İkili, sık sık birbirlerinin sözünü kesmiş ve karşılıklı olarak seslerini yükseltmişti. Son tartışma öncesindeki kural değişiklikleri, aynı gerginliğin tekrar yaşanmaması için yapıldı. 

Rolling Stone dergisi yayın kurulu, Demokratlar’ın başkan adayı Biden’ı açıkça destekledi: “Trump’ın tam tersi” 

1967 yılında ABD’de “karşıt kültürün temsilcisi” olarak kurulan Rolling Stone dergisinin yayın kurulu, Trump’ı “kati surette başkanlık görevine uygun olmayan bir adam” olarak tanımladıkları bir yazı yayımladı. Aynı yazıda, “Neyse ki Joe Biden yetkin oluşu, şefkati, kararlılığı, bütünlüğü ve çizdiği sınırlarla hemen hemen her kategoride Trump’ın tam tersi” ifadelerine yer verildi. 

Yazıda ayrıca, “Biden, Amerikan demokrasisine derin bir saygı duyuyor ve hükümetimizin kontrol ve denge mekanizmalarının nasıl işlemesi gerektiği hakkında derin bilgi sahibi. Bu ulusu bir başkan olarak yönetmeyi arzuluyor, bir diktatör olarak değil. O halde 2020 başkanlık seçimi bu millete, 45. ABD Başkanı (Trump) tarafından içine sokulduğumuz bu ırkçı, otoriter ve bilinmez enkazdan çıkmak için bir fırsat sunuyor. Joe Biden dışında bu enkaza meydan okuyabilecek çok az sayıda Amerikalı var“ denildi. 

Arizona eyaletinde oy dengeleri Biden’ın lehine değişiyor

ABD’nin Arizona eyaletinde oy dengeleri değişiyor. 2016 yılında Trump’a oy veren bazı ılımlı Cumhuriyetçiler, bu kez Demokratlar’ın adayı Biden’a oy vermeyi düşünüyor. ABD’nin güneybatı eyaleti Arizona’da en son 1996 yılında ikinci zaferini kazanan Demokrat Bill Clinton, yüksek oy almayı başarmıştı. Bu istisna dışında eyalette bugüne kadar hep Cumhuriyetçi Parti’nin adayları desteklendi. Cumhuriyetçiler’in adayı Trump, 2016 yılında Demokratlar’ın adayı Hillary Clinton’dan yaklaşık 100 bin oy fazla aldı. 

Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan Arizona Eyalet Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Gina Woodall’a göre, 3 Kasım’daki seçimde bu durumu değiştirebilecek önemli gelişmeler var. Woodall, “Cumhuriyetçiler de Demokratlar da oy verirken daha ılımlı olmaya yatkınlar. Her iki grup da ABD Başkanı Trump’ın söylemlerinden ve seçim kampanyasını yürütme tarzından bıkmış durumda” dedi. 

Yine AFP’ye konuşan ve Arizona’da yaşayan seçmenlerden Josh Heaton (43), “Açıkçası 2016 yılında çok da iyi seçeneklerimiz olduğunu düşünmüyorduk. Oy kullandığım ana kadar kime oy vereceğimden emin değildim. Donald Trump için oy kullanır kullanmaz da pişman olduğumu hissettim” dedi

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.