Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

335 milyon dolarlık “terör saldırısı” tazminatını ödemeyi kabul eden Sudan, ABD’nin “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarıldı

Diktatör Ömer el Beşir’in 2019 yılında halkın protestoları sonucunda devrilmesinin ardından başa gelen yeni Sudan yönetiminin reformları sonucunda Amerika Birleşik Devletleri, Sudan’ı “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkardı.

Sudan’ın 60 milyar dolar borcu olduğunu belirten Başbakan Abdullah Hamduk, terör listesinden çıkarılmaları sayesinde borçlarının bir kısmının affedilebileceğini ve uluslararası yardım alabilecek duruma geldiklerini açıkladı.

Yoksullukla mücadele eden Sudan bu gelişmeler sayesinde ekonomisini kalkındarmayı umarken ABD’de Başkan Donald Trump yönetimi, 3 Kasım’daki başkanlık seçimi öncesi Trump’ın “barış yapıcı” imajını parlatmaya çalışıyor. Bu doğrultuda Sudan’ın da Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’den sonra İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk.

Sudan’ın terör destekçisi ülkeler listesinden çıkarılması son yıllarda müzakere ediliyordu. Beşir’in ardından iktidara gelen Hamduk hükümetinin reformları sonucunda Sudan’ın önünde kalan tek engel, ABD’nin Sudan’ı sorumlu tuttuğu Kenya ve Tanzanya’daki ABD büyükelçiliklerinin 1998 yılında bombalanmalarından dolayı ABD’ye ödenecek 335 milyon dolarlık tazminattı.

Sudanlılar’ın bir bölümünün tepkilerine karşın hükümet, saldırılarda hayatını kaybeden ABD’lilerin aileleriyle yakınlarına gidecek bu tazminatı ödemeyi kabul etti.

Trump, Sudan’ın terör destekçisi ülkeler listesinden çıkarılacağını Twitter’dan duyurdu:

Sudan’ın yeni Dışişleri Bakanı Ömer Kamareddine gelişmeler üzerine, “Biz terörist bir halk değiliz ama eskiden başımızda olan rejim bizi öyle gösteriyordu” dedi.

Sudan 1993 yılından beri teröre destek veren ülkeler listesinde yer alıyordu. Sudan’ın o dönemki lideri Ömer el Beşir, ABD’nin terörist olarak nitelendirdiği Hizbullah ve Filistinli gruplara yardım ettiği için Sudan söz konusu listeye alınmıştı. Sonraki yıllarda düzenlenen çeşitli terör saldırılarında da dahli olduğu gerekçesiyle Sudan listede kalmaya devam etmişti.

Sudan’ın çıkarıldığı “teröre destek veren ülkeler listesinde” yer alan diğer ülkeler ise İran, Kuzey Kore ve Suriye.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.